Hourupäisin autojen takaisinkutsu ikinä – EU käski Rolls-Roycen sammuttaa keijukaiselta valot

Euroopan unionin mukaan Rolls-Roycen keulamerkki on valaistuna vaaraksi liikenneturvallisuudelle ja aiheuttaa valosaastetta. Rolls-Royce

Timo Nieminen

Rolls-Roycen henkilöautojen keulaa koristaa kumartuvaa keijukaista esittävä "Spirit of Ecstasy" -keulamerkki, joka on vanhimmissa malleissa hopeoitu ja uudemmissa nikkeliä. Keulamerkki on näyttävä ja muistuttaa miniveistosta.

Nelisen vuotta sitten Rolls-Royce alkoi lisävarusteena myydä keulamerkkiä valaistuna. Se on jopa huvittavan tarpeeton varuste, mutta sellaisiahan on etenkin premiumluokan autoihin tarjolla kymmenittäin. Valmistajat toki myyvät, jos joku haluaa autoonsa jotakin erikoista.

Nyt yksi turha ja hyvin erikoinen lisävaruste pimenee Euroopassa pysyvästi.

Rolls-Royce joutuu EU:n vaatimuksesta poistamaan valaistun miniveistoksen kaikkien henkilöautojensa keulasta. EU:n mukaan Rolls-Roycen ideoima lisävaruste ei täytä autojen turvallisuusmääräyksiä ja aiheuttaa valosaastetta.

EU:n mukaan kaikki henkilöautojen konepellille asennetut valaistut koristeet ovat unionin alueella laittomia.

Rolls-Royce on jo useita kuukausia sitten poistanut valaistun Spirit of Ecstasyn varusteluetteloistaan ja vähitellen kutsunut autoja valaistuksen poistoon.

Autonvalmistaja ei valittanut EU:n päätöksestä. Rolls-Royce sanoo hyvittävänsä kaikille lisävarusteen ostajille siitä maksetun hinnan, mutta yhtiön edustajan mukaan kuluttajat eivät näytä ottavan hyvityssummaa vastaan.

– Näyttää siltä, että moni asiakas arvelee valaistun Spirit of Ecstasyn päätyvän keräilyesineeksi. He haluavat pitää EU:n hyllyttämän valaistun keulakoristeen itselleen ja ottavat sen tilalle autoonsa perinteisen version. Sen toiveen me tietenkin toteutamme, kertoo Rolls-Roycen viestintäosasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.