Toyotan mallit jyräävät Japanissa – Yaris ja Corolla ovat tuttuja, mutta mitä ovat Raize, Alphard, Harrier, Roomy, Voxy, Noah...

Syyskuun myyntitilaston kolmoseksi kivunnut Toyota Raize on Daihatsun ja Toyotan yhteistyössä valmistama pieni katumaasturi. Toyota

Timo Nieminen

Autokauppa on potenut Japanissa lähes koko muun maailman tavoin tänä vuonna korona-ahdistusta. Sekä alkuvuoden että syyskuun lukemat olivat viime vuoteen verrattuna noin 15 prosenttia miinuksella.

Muutama asia ei Japanin autokaupassa kuitenkaan muutu koskaan.

Japanilaiset ostavat kotimaisia autoja. Kahdeksan myydyintä brändiä syyskuussa olivat Toyota, Suzuki, Honda, Daihatsu, Nissan, Mazda, Subaru ja Isuzu. Sijalta yhdeksän löytyi ensimmäinen ei-japanilainen eli Mercedes-Benz. Kärkikympin täydensi japanilaisvalmistaja Mitsubishi.

Toiseksi: mallikohtaisissa tilastoissa jyrää perinteisesti Toyota – ja niin jyräsi syyskuussakin.

Viime kuun kaksi myydyintä mallia Japanissa olivat suomalaisille kovin tutut Yaris ja Corolla. Sen sijaan sijoilla 3–5 oli eurooppalaisille vieraampia Toyotoja: kolmantena Raize, neljäntenä Alphard ja viidentenä Harrier.

Raize on pienen sarjan katumaasturi, sillä se on alle 4 metriä pitkä ja alle 1,7 metriä leveä. Tavaratilaa on 369 litraa. Pikkumaasturit myyvät hyvin Japanin ahtaissa suurkaupungeissa.

Iso tila-auto Alphard ei ole Eurooppaan tuotavien Toyota-mallien listalla, mutta joitakin yksittäin tuotuja Alphardeja on nähty Suomessakin. Toyota

Alphard on 7- ja 8-paikkaisena myytävä tila-auto, jonka nykyinen sukupolvi tuli myyntiin vuonna 2015 mutta kauppa vaan käy.

Harrier on jokseenkin RAV4:n kokoinen katumaasturi, mutta ainakin markkinoinnissa Toyota on asemoinut sen Euroopassa tuttua sisarmallia hienostuneemmaksi ja muodoiltaan näyttävämmäksi.

Ja jos luulette, että Toyotan mallisto jotenkin tyhjeni syyskuun myyntitilaston viiteen kärkisijaan, niin kaikkea muuta. Sijalla seitsemän oli Toyota Roomy, sijalla yhdeksän Toyota Voxy, sijalla 11 Toyota Prius, sijalla 13 Toyota Aqua, sijalla 14 Toyota RAV4 ja sijalla 15 Toyota Noah.

Japanissa suositut kei-luokan autot eli todelliset pikkuautot tosin tilastoidaan erikseen. Kei-autojen moottorin iskutilavuus saa olla korkeintaan 660 kuutiosenttimetriä ja ajoneuvon pituus korkeintaan 3,4 metriä. Suosituin kei-auto Honda N-Box kävi kaupaksi useammin kuin henkilöautolistan kakkonen Toyota Corolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.