Kotipeili: ”Mitään en osaisi muuttaa”

Perheen muuttokuume Talitiaisentielle nousee.

Kari Ruuska

Seuraamme Kotipeilin sivuilla nelihenkisen Paanasen-Hirvosen perheen omakotitaloprojektia.

Heinäkuun artikkelissa vierailtiin Kauramäessä Talitiasentien tontilla, jossa pohjatyöt oli tehty ja perustukset odottivat Kylätimpurien kirvesmiehiä rungon pystytykseen.

Nyt runko ja seinät ovat pystyssä, katto pään päällä, ovet ja ikkunat paikoillaan. Valetut lattiat odottavat betonin kuivumista, jotta laatoitustyöt pääsisivät alkuun. Myös sisustus-, sähkö- ja lvi-työt voivat jatkua syksyn myrskyiltä suojassa.

Jari Hirvonen iloitsee oman kodin edistymisestä.

– Tähän mennessä talo on pari-kolme viikkoa aikataulusta edellä ja jännitetään, josko päästäisiin jouluksi uuteen kotiin. Liikaa muuttokuumetta on kuitenkin paras hillitä, sopimuspapereissa valmistumisaika on ja pysyy helmikuussa.

Liikaa muuttokuumetta on kuitenkin paras hillitä, sopimuspapereissa valmistumisaika on ja pysyy helmikuussa.

Jarilla ja Marikalla on syytä iloita monestakin asiasta. Projekti on aikataulussa, budjetissa on reilusti pysytty ja työn laatu on vähintäänkin sitä, mitä odotettiin.

– Vielä ainakaan en osaisi tehdä mitään toisin. Rakentajat ovat osoittautuneet maineensa arvoisiksi ja Urpo Lohi vastaavana työnjohtaja on antanut monia kallisarvoisia ohjeita. Itse asiassa hän ohjasi projektia jo ennen kuin oli mitään sopimusta tai rakennuslupia, Hirvonen naurahtaa.

Jari on iloinen myös siitä, että pystyi kesällä osallistumaan oman kodin rakentamiseen enemmän kuin oli odottanut. Työpaikan vaihto toi kolme ylimääräistä lomaviikkoa.

– Työmaalla, rakentajien harmina siitä suuri osa vierähti, mies vitsailee.

Rakentajista pystytysporukan vetäjä Jari Hepola lukee osan työn edistymisestä myös kesän säiden ansioksi: koko runkotyö saatiin tehdyksi poutasäällä, missään vaiheessa runkorakenteet tai -materiaalit eivät päässeet kastumaan.

Kylätimpureiden rakentamistavan erikoisuus on katon rakentaminen valmiiksi maassa ja nostaminen seinärunkojen kanssa samaan aikaan paikalleen. Sen jälkeen talo on sateelta suojassa.

– Tosi hyvä ja turvallinen menetelmä, Hepola kiittelee. – Olen tehnyt kattoja myös perinteisesti telineillä. Tämä on paljon tehokkaampaa ja turvallisempaa.

Hepola kertoo, että seinärunkojen pystyttämiseen ja katon paikalleen asentamiseen menee normaalitalossa puolisen päivää. Sen pidempään työmaalla ei järeää nosturia tarvita.

Nyt Hepola tekee jo runkotöitä espoolaisella työmaalla. Sisustustöihin Talitiaisentielle tulee Kylätimpurien toinen ammattilaisporukka.

Vastaava työnjohtaja Urpo Lohi kiittelee Kylätimpurien osaamista. Tälläkin hetkellä hänellä on mestaroitavana useita yrityksen rakennuskohteita.

– Pientä säätöä ja ohjauksen tarvetta jokaisella työmaalla on, täälläkin joku piiru on lähtenyt vaihtoon. Kokonaisuutena erittäin onnistunutta ammattityötä.

Lohi myöntää, että työmaissa on eroja johtuen siitä, että omakotitaloja rakentavat ammattitaidoltaan niin erilaiset porukat. Jollakin työmaalla – niin kuin täällä – on ammattiporukka, toista saattaa tehdä rakentaja itse appiukon ja talkooväen tuella.

– Sukulaisuus ei ole ongelma. Voihan isä tai appiukko olla rakentamisen ammattilainen, mutta aina niin ei ole. Se tietää enemmän töitä vastaavalle työnjohtajalle.

Vastaava työnjohtaja rakennusvalvonnan paikalla olevina etäsilminä huolehtii siitä, että rakennustyö etenee vaatimusten mukaisesti ja järkevästi.

– Ei toki ole yhtä oikeaa tapaa rakentaa. Minun tehtäväni työmaalla on pitää huolta siitä, että hanke edistyy sekä turvallisesti että taloudellisesti. Muutamat asiat kaipaavat erityistä seurantaa: maaperä, perustukset, runkorakenteet, kosteuden hallinta, mihin liittyy läheisesti esimerkiksi betonin kuivumisaika sekä kokonaistoteutus tavoitteena työn ja asumisen turvallisuus. Yksityiskohtina vaikkapa vesieristyksen laatu tai hormien ja tulisijojen yhteensopivuus.

Urpo Lohi uskoo, että hyvä työnjohtaja säästää ohjauksellaan rakentajalle palkkionsa tai jopa enemmän.

Hän haluaa erottaa vastaavan työnjohtajan ja työmaan valvojan käsitteet toisistaan, joskus ne voivat sekoittua. Vastaava työnjohtaja on lakisääteinen, rakentajan esittämä ja kaupungin rakennusvalvonnan hyväksymä henkilö, työmaan valvoja taas rakentajan palkkaama, ei lain edellyttämä henkilö.

Suomen Kylätimpurit on vuonna 2013 perustettu jyväskyläläinen rakennusyhtiö, joka urakoi omakotitaloja pitkästä tavarasta rakentaen. Tänä vuonna yritys valmistaa noin 30 omakotitaloa sekä Jyväskylän seudulle että Etelä-Suomeen.

– Koronan takia jotkut rakentajat siirsivät hankkeitaan, mutta onneksi jokaisen tilalle on löytynyt korvaava urakka ja budjetissa pysytään, talomyyjä Harri Ylikärppä sanoo. Ensi vuodeksi määrää on tarkoitus vähän nostaa.

Ylikärppä korostaa, että Kylätimpureilta saa yhtä kattavan talotoimituksen kuin talotehtailla ja sen lisäksi kaikki henkilökohtaiset toiveet toteutettuina. Avaimet käteen-urakointi yleistyy, mutta timpurit voivat toteuttaa hankkeen myös eri valmiusasteissa, esimerkiksi levyvalmiina.

– Meidän juttu on se, että teemme juuri sellaisen talon kuin asiakas haluaa. Mallitaloja ei ole, vaan jokainen koti suunnitellaan tarpeeseen. Kahta samanlaista taloa ei ole tehty.

Ylikärppä perustelee timpurien erikoisuutta rakentaa katto maan pinnalla.

– Se on turvallista ja nopeaa. Monesti rakennuttaja haluaa tehdä osan maalaustöistä itse ja nekin kattorakenteiden osalta onnistuvat tukevasti maassa, eikä korkealla telineillä, jopa nojatikkailla.

Suomen Kylätimpurit Oy:llä on useita paikallisia omistajia, lähinnä yhtiön toimiva johto. Vuodesta 2017 lähtien yritys on rakentanut pelkästään omakotitaloja, ensin Jyväskylän seudulle nykyisin myös muualle Suomeen.

Liikevaihto vuonna 2019 oli n. 3,6 milj. euroa, missä kasvua edellisvuoteen yli 50%. Yritys työllistää 35 rakentamisen ammattilaista.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.