Kotipeili: Barometri kertoo: kohtuuhintaista saatavilla

Kiinteistömaailman barometrilla on pitkät perinteet, mutta tällä kertaa se on tehty aivan uudella tavalla. Vuodesta 1994 saakka tehty barometri arvioi kiinteistöjen arvon kehitystä valtakunnallisesti ja alueittain.

Kiinteistömaailman vuodesta 1994 tehty barometri ennustaa jälleen asuntojen arvojen kehitystä. Jyväskylässä 2010-luvun asunnoissa arvonkehitysennuste on suurin, kun taas käytettyjen asuntojen hintojen ennustetaan nousevan vain hieman lähivuosina. Helena Hirvonen

Katariina Henttonen

Barometrin data on saatu Kiinteistömaailman yhteistyökumppani eCraftin tekoälymallinnusta käyttämällä ja seuraamalla tämän avulla pitkän aikavälin hintakehitystä valtakunnallisessa kiinteistökaupassa. Paikallista näkemystä ja tietämystä on tuotu barometriin Kiinteistömaailman markkinanäkemyksellä.

Barometrin mukaan koko maassa asuntojen arvojen ennustettu vuosikasvu on noin yhden prosentin luokkaa, mutta se koostuu hyvin erityyppisistä osamarkkinoista. Jyväskylässä käytettyjen asuntojen hintojen ennustetaan nousevan vain hieman lähivuosina.

Barometristä paljastuu eri aikakausien rakennuskannan erilaiset hintakehitykset. Paras arvonkehitysennuste Jyväskylässä on 2010-luvulla rakennettuilla kohteilla. Ne ovat ottaneet reilusti etumatkaa muun ikäisiin kohteisiin, joiden arvonkehitys näyttää hyvin tasaiselta.

Kiinteistömaailman paikallinen yrittäjä Sanna Hotanen arvioi, että isossa kuvassa asuntojen hinnat pysynevät kuitenkin melko tasaisina asuinalueittain. Esimerkiksi vuosina 1960–1990 rakennettujen kohteiden arvo ei ole juurikaan nousemaan eikä myöskään laskemaan päin, joka kertoo ennen kaikkea kohtuuhintaisen asumisen saatavuudesta jatkossakin.

– Jyväskylässä on runsaasti kohtuuhintaisia asuntoja hyvillä asuinalueilla, hyvien yhteyksien päässä ja sanotaanko noin viiden kilometrin säteellä keskustasta. Ennuste on, että niiden arvo pysyy jatkossakin melko tasaisena, Hotanen kertoo.

Uudiskohteiden neliöhinnat ovat on nousseet jatkuvasti. Tämä vaikuttaa esimerkiksi 40100-alueen hintakeskiarvoon, jossa ovat mukana runsaasti uudisrakennetut Lutakon ja Kankaan alueet. Tämä ei kuitenkaan Hotasen mukaan tarkoita sitä, että alueen kaikkien eri-ikäisten asuntojen arvo ja hinta olisivat samanlaisessa nousussa. Pelkkä keskiarvo kertoo siis entistä vähemmän asuntojen arvojen kehityksestä.

Ostajat ovat aina liikkeellä silloin, kun heillä on tarve uudelle kodille.

Huhtikuussa asuntokaupoissa tapahtui raju notkahdus, joka kuitenkin palautui entiselleen hyvin nopeasti. Sanna Hotanen kertoo, että jo kesällä kauppa kävi kovin vilkkaasti, joka selittyi osaltaan patoutuneen kysynnän purkuna. Kaupankäynti ei kuitenkaan ole syksyä kohti hidastunut – päin vastoin.

– Koronakeväänä kaikilla aloilla näkyi sellainen paniikkinappula ja markkinat menivät ihan ääripäähän hetkellisesti. En kuitenkaan usko, että samanlainen tilanne tulee enää toistumaan, Jyväskylässä ollaan jo edellisvuoden vastaavaa ajanjaksoa edellä asuntokaupankäynnissä, Sanna Hotanen rauhoittelee.

Korona-aika onkin Sanna Hotasen mukaan nimenomaan näyttänyt, että miellyttävän kodin merkitys on kasvanut entisestään. Kotona sekä myös vapaa-ajan asunnoilla vietetään paljon enemmän aikaa, kun matkustus- ja harrastusmahdollisuuksia on supistettu. Myös etätyön lisääntyminen on alkanut näkyä asuntokaupassa ja monet miettivätkin, miten asuntoon saisi työtilaa ja miten tiloja voisi muuttaa jatkossa.

Sanna Hotasen viesti asunnon myyntiä miettiville onkin, että ostajat ovat koko ajan liikkeellä.

– Ihmiset miettivät tällä hetkellä paljon enemmän sitä, millaisia asioita kodiltaan haluavat. Tässä ajassa moni miettii, onko hyvä aika myydä asuntoa loppusyksystä tai talvella, vaan yleisesti ajatellaan, että kevät on ainoastaan hyvää myyntiaikaa. Ostajat ovat kuitenkin aina liikkeellä silloin kun heillä on tarve. Tällä hetkellä asunnoista on Jyväskylän alueella kysyntää enemmän kuin tarjontaa, Hotanen toteaa.

Asuntosijoittajat ovat edelleen liikkeellä. Moni on suunnannut katsettaan 40100-alueen ulkopuolelle ja yksiöitä isompiin asuntoihin.

– Suurempia asuntoja on vähemmän tarjolla ja niissä vuokraajat ovat usein erityyppisiä, pitkäaikaisia asukkaita, kuten pariskuntia ja perheitä, Sanna Hotanen sanoo.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut