Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tästäkö mallia Suomeenkin? – Ranskassa isoille katumaastureille alkaa rapsahtaa tuhansien eurojen lisävero

Jos henkilöautojen painovero toteutuu Ranskassa, esimerkiksi tämän BMW X7:n ostajaa muistettaisiin 7500 euron lisätaakalla. BMW Group

Timo Nieminen

Ranska ottaa vuonna 2021 käyttöön uuden lisäveron, joka perustuu autojen painoon. Jos auton omapaino on yli 1 800 kiloa, on jokaiselta rajan ylittävältä kilolta maksettava veroa.

– Tuleva vero sisältää vahvan ja nykytilanteessa välttämättömän viestin sekä autoteollisuudelle että kuluttajille. Mitä painavampi auto, sitä enemmän materiaalia ja energiaa kuluu sekä käytössä että valmistusvaiheessa, sanoi Ranskan ympäristöministeri Barbara Pompili.

Uutistoimisto France 24 toteaa uutisessaan, että Ranskassa on keskusteltu kymmenen euron lisäverosta jokaiselta "ylikilolta". Se tarkoittaisi suurimmille katumaastureille useiden tuhansien eurojen lisaveroa.

Esimerkiksi 2 555 kiloa painavan BMW X7:n lisävero olisi 7 500 euroa. Jos Ranskan hallituksen tarkoituksena on maksattaa vero ostohetkellä autoveron lisänä, se pudottaisi monien isojen katumaastureiden myyntimääriä huomattavasti.

Autoalan mukaan isojen katumaastureiden myynti on Ranskassa jo hiljentynyt pelkästään asiasta syntyneen keskustelun vuoksi.

Idea painoverosta sai Ranskassa alkunsa ympäristönsuojelijoiden järjestöjen ehdotuksesta. Alkuperäisessä ehdotuksessa painoveroa toivottiin perittävän kaikista yli 1 400-kiloisista henkilöautoista.

Ranska päättänee jo lokakuun aikana, kuinka paljon ja miten painoveroa peritään.

Ranskan hanke on aiheuttanut närää muun muassa siksi, että Saksa katsoo painoveron olevan osa ranskalaisen autoteollisuuden suojelemista. Painovero iskee muun muassa saksalaisvalmistajiin (Audi, BMW, Mercedes-Benz), mutta suurimmat ranskalaiset valmistajat (Citroën, Peugeot, Renault) voivat jatkaa entiseen tahtiin. Ranskalaisvalmistajien suosituimmat mallit ovat lähes poikkeuksetta pieniä tai keskikokoisia autoja.

Ranskan painovero ei toteutuessaan koske hybridejä ja sähköautoja.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut