Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Rengasjätin musta vuosi – anteeksipyyntö, irtisanomisten vyöry ja nyt epäily VW:n päästöhuijauksen ideoinnista

Etenkin rengasvalmistajana tunnettu Continental AG on tänä vuonna törmännyt harvinaisen moneen kiperään ongelmaan. Continental AG

Timo Nieminen

Vuonna 1871 Saksan Hannoverissa perustettu Continental AG tunnetaan Suomessa ennen muuta rengasvalmistuksen jättiläisenä. Todellisuudessa se on autoteollisuuden monipuolinen alihankkija, joka tuottaa autonvalmistajille esimerkiksi turvallisuustekniikkaa, sähkölaitteita ja on edennyt pitkälle autojen itseohjautuvuuden kehittelyssä.

Continentalilla on 240 000 työntekijää 59 maassa sijaitsevissa tuotantolaitoksissaan. Continental omistaa myös talvirenkaiden nastoja Jyväskylässä valmistavan Tikka Spikes Oy:n.

Vuosia kestäneen taloudellisesti menestyksekkään jakson jälkeen kuluva vuosi näyttää käyvän Continentalille lohduttoman raskaaksi.

Continental kertoi kesällä, että koronapandemia kolhii yhtiötä todella rajusti. Se sanoi irtisanovansa 13 prosenttia työntekijöistään eli noin 30 000 ihmistä.

Continental on tänä vuonna vihdoin myös julkisesti pyytänyt anteeksi toimintaansa natsi-Saksan sotakoneiston osana. Yhtiö muun muassa käytti työvoimanaan keskitysleirien vankeja ja marssitti vankeja testaamassa kengänpohjien kestävyyttä.

Ihan putkeen ei Continentalilla ole mennyt Tikka Spikesin tuotekehityksessäkään. Vuonna 2018 esitellyn FlexStud-kuminastan piti mullistaa talvirenkaiden markkinat. Kuminastoitettuja renkaita tuotiin kauppoihin, mutta ne vedettiin myynnistä, kun irtoilevista kuminastoista alkoi tihkua valituksia. Autolehtien rengastesteissä kuminastoitettuja IceContact 3 -renkaita hylättiin nastojen kiinnitysongelmien vuoksi.

Continentalin tuorein ongelma liittyy Volkswagen-konsernin päästöhuijaukseen. Saksan viranomaiset ovat tehneet tarkastuskäyntejä seitsemässä Continentalin tuotantolaitoksessa, koska Continentalin epäillään valmistaneen ja ideoineen autojen päästömittauksia huijanneen ohjelmiston ja laitteet.

Continental kertoo tukevansa Saksan viranomaisten tutkimuksia kaikin mahdollisin tavoin. Samalla yhtiö ilmoittaa, että sen tuleva tulosjulkistus tulee "poikkeamaan merkittävästi tavanomaisesta".

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut