Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Onhan tämä jämerä – mutta 25 litran kulutus satasella kuulostaa perin runsaalta

Avtoros Shaman 8x8 on 4800 kiloa painava maastojyrä, jonka huippunopeus on 70 kilometriä tunnissa. Avtoros

Timo Nieminen

Venäläinen autonvalmistaja Avtoros sanoo, että sen Shaman 8x8 on maailman maastokykyisin auto. Ja kieltämättä auto (tai pitäisikö sanoa kulkuneuvo) näyttää järeältä, mutta tekniset tiedot eivät ihan tue valmistajan väitettä.

Avtoros Shamania vie 3-litrainen, Ivecon valmistama ahdettu dieselmoottori. Se tuottaa 146 hevosvoimaa ja 350 newtonmetrin väännön. Kun auton omapaino on 4 800 kiloa ja pituuskin 6,3 metriä, ei suorituskyky kuulosta tyrmäävältä massaan suhteutettuna.

Avtoros Shaman 8x8 ei myöskään ole maantiekiitäjä. Sen huippunopeus on 70 kilometriä tunnissa.

Auto on joka tapauksessa noussut jonkinlaiseen suosioon. Erilaiset matkailuyritykset ympäri maailman ovat hankkineet Shamaneja, koska kiirehtimättä sillä pääsee lähes mihin tahansa. Auto on suunniteltu kahluukykyiseksi matalissa vesistöissä ja maavara on 45 senttimetriä.

Muhkeudella on kääntöpuolensa. Polttoaineen kulutukseksi valmistaja ilmoittaa 25 litraa sadalla kilometrillä. Ihan jatkuvasti ei silti tarvitse etsiä tankkauspistettä, sillä polttoainesäiliö on 260-litrainen.

Avtoros valmistaa Shamania kahtena versiona. Shaman Tourist on tarkoitettu matkailukäyttöön, ja kuljettajan lisäksi kyytiin sopii silloin kahdeksan matkustajaa.

Shaman Hunter on nimensä mukaisesti ennen muuta metsästäjien, kalastajien ja erämaaseikkailijoiden kuljetin. Perinteisten istuimien sijaan Hunter-versiossa on leveät penkit, jotka voi muuttaa neljäksi vuoteeksi.

Kuljettaja istuu niin sanotulla kapteenin paikalla. Kuskin sivuilla ei ole istuimia matkustajille.

Avtoros ilmoittaa Shaman 8x8:n lähtöhinnaksi 150 000 euroa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut