Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Uusi autoalan jättiläinen syntyy – samalla ovat varmistumassa Lancian jäähyväiset

Jyväskylässä on liikennekäytössä yksi Lancia Ypsilon. Lieneekö ainoa yksilö koko Suomessa? Mervi Varonen

Timo Nieminen

Maailman neljänneksi suurimman autonvalmistajan syntyminen on juhlapuheita vaille valmis. PSA-konsernin ja FCA:n (Fiat Chrysler Automobiles) hallitukset hyväksyivät tällä viikolla fuusiosopimuksen, jonka tuloksena on uusi Stellantis-konserni. Osapuolille on tiettävästi jo ilmoitettu, että EU hyväksyy fuusion.

Fuusio tietää useiden automallien alasajoa, mutta lopetuslistalle on joutumassa myös yksi perinteikäs automerkki. Virallista ilmoitetusta Lancian hautaamisesta ei ole, mutta italialaistietojen mukaan pahoin ontuvalle brändille ei enää anneta jatkoaikaa.

Lancian verkkosivut ovat jo tällä hetkellä melko kummallinen näky.

Lancia valmistaa vain yhtä automallia eli Ypsilonia. Valmistajan verkkosivujen Ypsilon-esittelyt ovat täynnä kummallisia kuvia merenneidoista ja naisista erilaisissa askareissa, esimerkiksi ripustamassa pyykkiä kuivumaan tai istumassa Ypsilonin katolla. Kaiketi markkinoinnin kohderyhmä ovat naiset, mutta punainen lanka on Lancialta selvästi kateissa.

Ypsilonia myydään käytännössä vain Italiassa. Fiatilta tekniikkansa lainanneella Ypsilonin kevythybridillä on ilmeisesti yritetty viimeistä läpimurtoa, mutta hyökkäys on jäänyt näyttävästi kesken.

Lancia on pitkän ja kunniakkaan historian kokenut brändi. Yhtiö perustettiin vuonna 1906 Torinossa.

Suomessa on Lancian kauppa aina käynyt hitaahkosti. Siksi auton maahantuontikin on ollut katkonaista – se on alkanut ja loppunut useita kertoja. Maahantuonti tyrehtyi lopullisesti vuonna 2014.

Autourheilussa Lancia oli mukana pitkään ja menestyksekkäästi. Lancialla ajoi muun muassa Juha Kankkunen, jonka yksityisessä autokokoelmassa Laukaassa on yhä MM-ralleja urakoineita Lancioita.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut