Kotipeili: Hyvään sisäilmaan kannattaa panostaa

IV-suodattimet kannattaa vaihtaa vähintään 2 kertaa vuodessa. Keski-Suomen Ilmastointihuolto

Kari Ruuska

Keskivertoihminen viettää elämästään jopa 90 % sisätiloissa.

Ei siis ole merkityksetöntä, millainen on kodin, koulun tai työpaikan hyvä sisäilma ja siihen kuuluu paljon muutakin kuin homeettomuus tai kosteusvaurioiden välttäminen.

Kodin sisäilman laatuun vaikuttavat esimerkiksi asunnon lämpötila, kosteustaso, puhtaanapito eli siivous sekä tietenkin oikein mitoitettu ilmanvaihto ja sen huolto.

Nykyiset lämmitystä ja ilmanvaihtoa koskevat energiamääräykset ovat johtaneet siihen, että käytännössä kaikkiin uusiin asuintaloihin asennetaan koneellinen ilmanvaihto, jossa on myös lämmöntalteenotto-ominaisuus. Saneerausten yhteydessä myös vanhempiin taloihin, joissa on alun perin ollut painovoimainen tai pelkkä poistoilmanvaihto, asennetaan järjestelmä, joka huolehtii myös tuloilmasta ja ottaa hukkalämmön talteen.

Ilmanvaihdon huoltoon kerrostaloissa kuuluu oleellisena osana ilmanvaihtokoneiden suodattimien ja liesituulettimen rasvasuodattimen puhtaanapito. Useimminen asunto-osakeyhtiöt ovat ulkoistaneet suodattimien vaihdon ja asukkaan tehtäväksi jää liesituulettimen rasvasihdin pesu.

– Suodattimet vaihdetaan sopimuksen mukaan, yleisimmin kaksi kertaa vuodessa, keväisin toukokuun tienoilla ja syksyisin loka-marraskuussa eli juuri nyt on suodattimien vaihtoviikot, sanoo aluejohtaja Arttu Ojala TL-Maint Oy:stä.

– Jotkut taloyhtiöt haluavat vaihtaa puhtaat suodattimet useamminkin ja on myös asukkaita, jotka vaihtavat itse suodattimia sovittujen vaihtokertojen välissä. Siitä asukkaan on kuitenkin hyvä sopia taloyhtiön kanssa.

– Esimerkiksi vilkkaiden liikenneväylien varrella voi olla syytäkin vaihtaa suodattimia 3-4 kertaa vuodessa. Kun oppii tuntemaan talon ja sen käyttäytymisen, oikea vaihtotiheys kyllä löytyy. Suodattimet ovat aika likaisia erityisesti syksyllä; kesällä niihin kertyy noen lisäksi esimerkiksi pölyä ja siitepölyä, lisäksi ilmanvaihtoa on tehostettu.

Ojala huomauttaa, että merkittävä osa huollettavista asuinkiinteistöistä on niin iäkkäitä, että niissä on joko painovoimainen ilmanvaihto tai pelkkä poisto.

– Siinä tapauksessa on huolehdittava riittävän korvausilman saatavuudesta ja ikkunoiden suodattimista.

Jos ilmanvaihto on kunnossa, Ojala ei ”tehostaisi” tuuletusta ikkunoita availemalla. Tästä asiasta jotkut ovat myös eri mieltä.

– Kesällä siitä ei ainakaan ole hyötyä, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpi. Muulloinkin ikkunoiden availu enempi sekoittaa kuin tehostaa ilmanvaihdon toimivuutta, Ojala uskoo.

TL-Maint vastaa Jyväskylän alueella noin 750 erikokoisen kiinteistön kunnossapidosta ja siinä yhteydessä myös ilmanvaihdon toimivuudesta. Mukaan mahtuu asiakkaita muutaman asunnon rivitaloista isoihin kerrostaloihin ja liiketiloihin. Yrityksellä on Jyväskylässä noin 200 työntekijää.

Mitä omakotitalon kunnollinen ilmanvaihto maksaa?

Toimitusjohtaja Ari Kinnunen Keski-Suomen Ilmastointihuollosta arvioi, että keskivero omakotitalossa ilmanvaihtokoneeseen ja kanavistoon on varattava 10–15 000 euroa, mikä 300 000 euron talohankkeessa merkitsee alle 5 %:n sijoitusta.

Ilmanvaihdon on huolehdittava poisto- ja korvausilmasta sekä siinä välissä lämmöntalteenotosta. Sisäilman lämpötilaa voi säädellä myös ilmalämpöpumpulla.

Kinnunen kertoo, että ilmanvaihdon suunnittelun pohjana on rakennusmääräykset ja ohjeet. Ilmanvaihto mitoitetaan tilojen käyttötarkoituksen ja henkilömäärien mukaan.

Omakoti- ja rivitaloissa ilmanvaihtokoneiden suodattimien vaihdosta huolehtii useimmiten asukas itse, keskimäärin pari kertaa vuodessa, keskusta-alueella tiheämminkin. Säännöllisellä suodattimien vaihdolla parannetaan sisäilman laatua ja pidetään kanavisto puhtaana. Sen sijaan kanavien puhdistukseen (nuohoukseen) tarvitaan ammattilainen noin kymmenen vuoden välein.

– Sama nuohousrytmi sopii niin pientaloille kuin kerrostaloillekin.

Kinnunen arvioi, että nykyaikainen ilmanvaihtokone kestää käytössä 20­-30 vuotta. Koneen kuntoa kannattaa seurata ja vaihto uuteen hyvissä ajoin perusteltua: nykyaikaisten koneiden automatiikat ja energiansäästötasot ovat eri luokka kuin 20-30 vuotta sitten valmistettujen.

Keski-Suomen Ilmastointihuolto asentaa ja huoltaa ilmanvaihtojärjestelmiä paitsi asunnoissa myös julkisissa tiloissa, esimerkiksi kouluissa. Parasta aikaa rakenteilla on Keljonkankaan yhtenäiskoulu ja Kortepohjan päiväkotikoulu.

– Jyväskylässä koulujen sisäilma-asiat alkavat olla hyvällä mallilla, samoin kuin naapurissa Laukaassa. Molemmissa on viime vuosina rakennettu paljon uutta ja saneerattu vanhaa.

Liesikupujen rasvasuodattimen pesua Ari Kinnunen suosittelee jopa kuukausittain.

– Se on niin helppo homma, että pesu kannattaa mieluummin liian tiuhaan kuin harvoin. Useimmiten suodattimen voi panna astianpesukoneeseen ja takaisin paikalleen.

Keski-Suomen Ilmastointihuolto on 40-vuotias jyväskyläläinen yritys, joka tekee lähes kaikkea sisäilmaan liittyvää: ilmastointiurakointia, -huoltoa, -puhdistuksia, vikakorjauksia sekä tarvike- ja varaosakauppaa Seppälän myymälässä. Asiakkaat ovat kiinteistö- ja taloyhtiöitä, julkisen sektorin toimijoita, yrityksiä ja yksityisiä.

Yrityksellä on 35 työntekijää.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut