Kotipeili: Kodikas lato on moderni unelmakoti

Kimmo ja Mikko Niemi ovat rakentaneet jo kaksi taloa. Uudempi, vuonna 2019 valmistunut talo on kuitenkin rakennettu Niemille loppuelämän kodiksi.

Laadukkaat materiaalit ja aikaa kestävä design ovat pariskunnan kodin sisustuksen kulmakiviä. Kotialbumi

Katariina Henttonen

Pariskunta on ollut yhdessä kauan. He kertovat tavanneensa jo Mikon teinivuosina ja yksi elämän kohokohdista oli, kun he menivät naimisiin kahdeksan vuotta sitten. Nyt arkea unelmatalossa mainostoimistoalalla olevan Kimmon ja parturi-kampaaja Mikon kanssa jakavat kaksi koiraa, Nala ja Luna.

Ensimmäiseen taloprojektiinsa vuonna 2012 Kimmo ja Mikko Niemi lähtivät nopeasti ja kertovat tehneensä sen kohdalla hyvin erilaisia valintoja kuin nykyisen kotinsa. Niemetkin olivat kuulleet kauhutarinoita rakennusprojekteista, mutta säästyneet itse suurilta yllätyksiltä rakentaessaan.

– Se oli sellainen tosi nopea päätös. Onneksi Mikon isä on rakennusalan ammattilainen. Emme olisi varmaan lähteneet projektiin, jos hän ei olisi lähtenyt mukaan, pariskunta pohtii.

– Tosi iso kiitos kuuluu isälle, rakennusaikana oli mukavaa että siinä oli mukana oma isä, joka on pitkän linjan ammattilainen. Tiesi, että voi luottaa, että tulee priimaa. Molemmat taloprojektit menivätkin hyvin, Mikko lisää.

Nykyinen, Niemien mukaan todennäköisimmin hyvin pitkäaikainen koti sijaitsee Ruokkeen suunnalla, luonnon keskellä. Musta, virtaviivainen talo on rakennettu juuri pariskunnan toiveiden ja tarpeiden mukaan, ihan omannäköiseksi. Kokemus edellisen talon rakentamisesta auttoi tekemään ratkaisuja rakentaessa.

– Kaikki ratkaisut on tehty meille ja meidän näköisesti. Esimerkiksi työhuoneissamme ei ole ovia ja sitä on moni ihmetellyt, mutta se on meidän tarpeisiimme, Kimmo kertoo.

Kun Niemet etsivät talolleen tonttia, kriteereinä olivat niin luonnonläheisyys kuin nopeat ja hyvät kulkuyhteydet Jyväskylän keskustaan. He saivat molemmat: olohuoneen ikkunasta näkyy idyllinen koivikko ja lemmikkikoirakaksikollakin on lääniä juosta isolla pihalla, mutta etäisyys kaupunkiin ei ole pitkä.

– Tästä menee vain kymmenen minuuttia autolla keskustaan. Se on tosi tärkeää työmatkojen kannalta, Mikko toteaa.

– Tonttia ei meinannut ensin löytyä. Kävimme katsomassa useita, eikä mikään niistä tuntunut hyvältä meille. Sitten tultiin tänne, nähtiin tämä koivikko ja ihastuttiin, Kimmo lisää.

Mikko ja Kimmo Niemi toteavat, että taloja rakentaessa parisuhde on välillä ollut kovilla, mutta yhteinen, stressaavakin projekti on vain vahvistanut liittoa.

– Kaksi rakennusta tässä on selätetty ja parisuhde voi hyvin. Jos parisuhde olisi kaatuakseen, se olisi varmasti tehnyt sen jo, Mikko Niemi naurahtaa.

Blogi kulkee mukana

Taloprojektin rinnalle syntyi Instagram-blogi, johon Kimmo kuvasi aluksi projektin edistymistä lähinnä dokumentoidakseen projektia itselleen. Kodikas lato -nimeä kantavalle instatilille alkoi kuitenkin ropista seuraajia, joita on tällä hetkellä jo lähemmäs 10 000. Nykyään pariskunta suunnittelee postauksia yhdessä. Kimmo valokuvaa ja Mikko hoitaa pitkälti storyt ja kommentoinnit.

– Kirjoitin aiemmasta taloprojektistamme ihan kirjallista blogia, mutta tätä kotia rakentaessamme Instagram oli jo tosi suosittu alusta. Olen aina ollut kiinnostunut valokuvauksesta, joten se oli luonnollinen ja helppo valinta blogialustaksi, Kimmo kertoo.

– Tänne muutettuamme aloimme kuvata enemmän sisustusta ja meidän arkea. Blogista tuli ehkä enemmän lifestyle-painotteinen. Stoorien puolella siellä näkyy jo niitä pyykkikasojakin, miehet nauravat.

Sisustusratkaisut Niemet tekevät pääsääntöisesti yhdessä. He kertovat, että heillä on hyvin yhteneväinen maku, mutta joitain toisen ehdottamia pieniä yksityiskohtia toinen saattaa joutua empimään hetken.

– Radikaalimmat ideat tulevat yleensä Mikolta ja joskus joudun sulattelemaan niitä vähän. Värimaailmat ja tyylit ovat kuitenkin menneet yhteen alusta lähtien jo rakennusaikana, emmekä ole joutuneet taistelemaan niistä, Kimmo toteaa.

Niemien koti on skandinaavisen upea – mutta ei perinteisen valkoinen. Pinnoissa on käytetty tummanpuhuvia sävyjä ja materiaalit valittu kestämään aikaa.

– Käytimme taloa rakentaessa paljon luonnonmateriaaleja, esimerkiksi lattia on parkettia eikä laminaattia ja talossa on käytetty muutenkin paljon puuta ja kiveä, Kimmo kertoo.

Sisustuksessa Niemille yhtä lailla tärkeää on laatu ja se, että ratkaisut kestävät aikaa. Myös kalusteen designin täytyy miellyttää.

– Pyrimme hankkimaan tänne aikaa kestäviä esineitä ja kalusteita, ettei tulisi ostettua sellaista kertakäyttötavaraa minkä helposti vaihtaa. Mielummin aina vähän satsaamme ja valitsemme sellaista, mitä oikeasti haluamme, Mikko pohtii.

– Tykkään minimalistisesta sisustuksesta kaikessa muodossa, oli se missä tahansa. Designin täytyy miellyttää silmää ja sisustustuotteen olla hyvin suunniteltu, Kimmo lisää.

Hyvää arkea

Arjessaan Niemet nauttivat hyvästä ruoasta, luonnosta sekä perheen ja ystävien seurasta. Matkustelu on heidän intohimonsa ja nyt korona-aikaan suuri haaveensa.

– Olemme aiemmin matkustaneet yhdessä aika paljon ja toivottavasti pääsisimme pian matkustamaan. Korona-aikana olemme olleet paljon luonnossa. Hankimme myös mönkijän, jolla tulee ajeltua pitkin lähiseudun metsäteitä ja maalaismaisemia. Se on tosi mukavaa ja rentouttavaa, Kimmo sanoo.

Molempien lempipaikka kotona on olohuone-keittiö, jonka isoista ikkunoista on lumoava näkymä takapihan koivikkoon. Kysyttäessä, mikä on itse tehdyssä kodissa kaikkein parasta, miehet joutuvat pohtimaan. Kun oma koti on täydellinen, on vaikeaa valita yhtä ainoaa seikkaa.

– Parasta tässä kodissa on kaikki. Valoisuus ja ennen kaikkea se, että tämä on juuri meidän näköinen, Niemet toteavat.

– Ja puusauna! Se on ihan mahtava, Mikko lisää.

Kimmon ja Mikon sisustusta ja arkielämää voit seurata Instagramissa

@kodikaslato

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut