Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

"Tekevälle sattuu, mutta..." – autobrändi perää yli 80 miljoonan euron korvauksia ex-johtajaltaan

Lehdistölle suunnatusta Nissanin kuvapankista löytyy yhä suuri määrä kuvia Carlos Ghosnista. Neuvostohenkiseen kuvien tuhoamiseen ei japanilaisyhtiö rajuista ristiriidoista huolimatta ole sortunut. Nissan

Timo Nieminen

Autonvalmistaja Nissan on vihdoin kertonut japanilaisessa oikeusistuimessa, mistä se syyttää entisen toimitusjohtajaansa Carlos Ghosnia. Samalla Nissan kertoi, millaisia korvausvaatimuksia Ghosnillle on tulossa.

Nissan korostaa, ettei se vaadi Ghosnia vastuuseen liiketoiminnassa tehdyistä virheistä. Nissanin näkemys on, että tekevälle voi sattua kaikenlaista.

Sen sijaan Nissan haluaa Ghosnin vastuuseen niistä päätöksistä, joissa toimitusjohtaja on maksanut palkkioita esimerkiksi omalle sisarelleen ja henkilökohtaiselle lakimiehelleen, käyttänyt Nissanin kiinteistöjä ja yksityislentokoneita omiin tarkoituksiinsa sekä maksattanut erilaisia henkilökohtaisia kulujaan (esimerkiksi omia sijoitustappiotaan) Nissanin tileiltä.

Nissanin korvausvaatimus Ghosnille on 10 miljardia jeniä eli yli 80 miljoonaa euroa.

Ghosn, 66, pidätettiin Japanissa marraskuussa vuonna 2018 epäiltynä esimerkiksi verovilpistä ja lahjusten antamisesta. Hän onnistui vuoden 2019 lopulla pakenemaan entiseen kotimaahansa Libanoniin ennen oikeudenkäynnin alkamista.

Carlos Ghosn on puolustautunut piilopaikastaan Libanonissa kaikkia esitettyjä syytöksiä vastaan. Hän ei aio palata Japaniin, eikä Libanonilla ole aikomusta luovuttaa Ghosnia takaisin Japaniin.

Ghosn on tiedotusvälineille lähettämissään sähköposteissa esimerkiksi leimannut kaikki saamansa syytteet "poliittiseksi vainoksi ja naurettavan virheellisiksi".

Tuoreinta, Japanin Yokohamassa nostettua kannetta Ghosn on kuvannut kömpelöksi pelleilyksi, jolla eräät Nissanin hallituksen jäsenet ja johtajat yrittävät peitellä omia väärinkäytöksiään ja kyvyttömyyttään liiketoiminnassa.

Ghosn on puolestaan syyttänyt Nissania aiheettomasta irtisanomisesta. Hän vaatii 15 miljoonan euron vahingonkorvausta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut