Nämä automallit menettivät eniten arvoaan viidessä vuodessa – noloin kohtalo oli tutulla premium-mallilla, jonka arvo romahti lähes 73 prosenttia

Vuosimallin 2015 BMW:n 7-sarjalainen on pomoluokan edustusauto. Ainakaan USA:ssa se ei ole ollut hyvä sijoitus. BMW Group

Timo Nieminen

Käytettyjen autojen hakukonesivusto ISeeCars on jälleen julkistanut mielenkiintoisen tutkimuksen automallien arvon säilymisestä. Tutkimuksessa on analysoitu peräti 8,2 miljoonan henkilöauton jälleenmyyntiarvo USA:ssa viisi vuotta uuden auton ostamisen jälkeen.

Prosentuaalisesti eniten arvoaan menettäneiden listan kymppikärki koostuu pääosin melko hinnakkaista automalleista. Tutkimuksen tekijöiden mukaan se ei ole yllätys.

– Niin sanottujen edustusluokan autojen jälleenmyyntiarvon raju aleneminen johtuu ennen muuta kahdesta syystä. Autojen alkuperäistä kauppahintaa on nostanut se, että korkean hintaluokan autoihin ostetaan melko suruttomasti kalliita lisävarusteita. Viisi vuotta sitten huudossa olleet lisävarusteet eivät välttämättä enää ole kaikkein halutuimpia, sanoo iSeeCarsin pääanalyytikko Karl Brauer.

Brauer myös muistuttaa, että ostajien kisa hintataulukon yläpään sedaneista käytettynä on hyvin pientä. Käytettyjen edustusluokan autojen kysyntää ei voi lainkaan verrata esimerkiksi saman hintaluokan käytettyjen urheiluautojen kysyntään.

Viidessä vuodessa eniten arvostaan hukanneiden automallien listan ykkönen on BMW:n 7-sarja. Sen ostohinnasta on kadonnut 72,6 prosenttia.

BMW:n 5-sarjan ilme noin viiden vuoden takaa. Tämänkin mallin jälleenmyyntiarvo tuli rymisten alas. BMW Group

Kakkosena oli BMW 5-sarja (70,1%), neljäntenä Audi A6 (69,0%), viidentenä Maserati Ghibli ja Mercedes-Benzin E-sarja (69,0%), seitsemäntenä Volvo S60 (67,8%) ja kahdeksantena Mercedes-Benzin S-sarja (67,1%).

Olennaisesti näistä automalleista poikkeaa vain listan jaettuna kakkosena oleva Nissan Leaf. Ostajien mielestä japanilaisesta täyssähköautosta tuli viidessä vuodessa teknisesti auttamattoman vanhanaikainen, koska sähköisten voimalinjojen kehitys eteni samaan aikaan hurjasti.

Vuonna 2015 ostetun henkilöauton arvosta on iSeeCarsin mukaan viidessä vuodessa kadonnut keskimäärin lähes puolet (49,1%).

Keskisuomalaisen auto- ja liikennetoimitus muistuttaa, että tässä tutkimuksessa heijastuvat USA:n olot ja automarkkinat sekä amerikkalaisten kuluttajien mieltymykset. Tutkimuksen päätelmiä ei voi tai kannata sellaisenaan sovitella Suomen oloihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut