Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Monien sähköautojen ostosuositus aleni – kuluttajalehden mukaan luotettavuus unohtuu, kun valmistajat yrittävät luoda mielikuvaa luksuksesta

Consumer Reports -lehti antoi sapiskaa muun muassa kahdelle Tesla-mallille. Viimeistelyn heikko laatu ja pakkomielteinen ylellisyyden mielikuvan luominen korpesivat kuluttajalehteä. Tesla

Timo Nieminen

Amerikkalainen kuluttajajulkaisu Consumer Reports (CR) on yksilöinyt perusteet, joihin nojautuen se alensi esimerkiksi Audi e-Tronin, Kia e-Niron ja kahden Tesla-mallin ostosuositusta. CR myös täsmensi syitä siihen, miksi se kehottaa kuluttajia suhtautumaan varauksellisesti, kun autonvalmistajat tuovat markkinoille ensimmäistä kertaa täyssähköisen mallin.

CR on tähän saakka tähän saakka suositellut sähköautojen ostamista melko auliisti. Lähipäästöjen alhaisuuden ja ajokilometrien edullisuuden lisäksi CR on perustanut arvionsa muun muassa siihen, että sähköautojen voimalinjojen yksinkertaisuus vähentää vikojen mahdollisuutta ja huollon tarvetta.

– Nyt omat tutkimuksemme ja saamamme palaute kertovat, että iso osa sähköautojen ongelmista ei johdu voimalinjasta. Yllättävän monet korjaamokäynneistä liittyvät autojen tietoviihdejärjestelmiin ja muuhun matkustusmukavuutta lisäävään teknologiaan. Näyttää siltä, että valmistajilla on tarve luoda sähköautoistaan ylellisyyden ja nautinnollisuuden mielikuva. Hohdokkuuden tunnetta rakennetaan sitten teknologialla, jonka sudenkuopat ja lastentaudit jäävät kuluttajien taakaksi, sanoo CR:n auto-osaston tekninen johtaja Anita Lam.

Tesla sijoittui CR:n tuoreessa automerkkien luotettavuusraportissa toiseksi viimeiseksi. Taakse jäi vain Lincoln.

Teslan Y- ja X-mallit saivat uudeksi suosituksekseen "keskitasoa heikompi". Molempia malleja moitittiin raportissa viimeistelyn heikosta laadusta.

Varsinaiseen voimalinjaan liittyviä ongelmia on CR:n mukaan varsinkin niissä autoissa, jotka ovat valmistajien ensimmäisiä täyssähköisiä malleja.

– Kun täyssähköinen voimalinja tuodaan markkinoille ensimmäisen kerran, on tietenkin suuri mahdollisuus siihen, että myös epäkohtia alkaa vähitellen paljastua vasta ensimmäisen kerran. Etenkin, kun sähköisten automallien markkinoille tuomisessa tuntuu olevan usein kova kiire, toteaa CR:n autotestauksesta vastaava johtaja Jake Fisher.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut