Seitsemän gramman houkutus – yksi sinunkin autosi osa saattaa kiinnostaa varkaita hurjan arvonnousun vuoksi

Pakokaasuja vähemmän haitallisiksi muuttava katalysaattori on melko mitäänsanomattoman näköinen mötikkä. Pitkäkyntisiä katalysaattorit ovat kuitenkin taas alkaneet kiinnostaa. Kuvan henkilö ei ole pitkäkyntinen, vaan O.K. Auton myyntipäällikkö Karri Hyvätti. Aalto Risto

Timo Nieminen

Viime viikkoina ovat ympäri Suomea jälleen aktivoituneet katalysaattorivarkaat. Sekä yksityishenkilöiden autoista että yritysten piha-alueillla seisovista autoista on näpistetty katalysaattoreita.

Yksi vorojen aktivoitumisen syistä on syksyisten iltojen ja öiden pimeys.

Suurempi syy on kuitenkin katalysaattoreissa käytettävien metallien eli lähinnä palladiumin ja rodiumin arvon nopea nousu. Palladiumin hinta grammalta on syksyllä ollut korkeampi kuin kullan grammahinta. Myös rodium on lähes kullan hinnoissa.

Palladiumia käytetään elektroniikka-, lääke-, koru- ja kemianteollisuudessa.

Yhdessä katalysaattorissa on myytäväksi kelpaavia metalleja yleensä noin seitsemän gramman verran, joten aika pienen hyppysellisen takia jotkut kiertävät sahaamassa autojen pakoputkia poikki ja häipyvät sitten katalysaattorin kanssa pimeyteen.

Katalysaattorin tehtävä on saada ympäristölle haitallisen pakokaasun ja ilman kesken syntymään reaktio, joka muuttaa pakokaasut vähemmän haitallisiksi.

Varkaiden suosiossa ovat ne automallit, joiden katalysaattorit ovat helposti irrotettavissa ja katalysaattorilla on ollut mahdollisimman vähän työtä. Käytännössä se ennen muuta tarkoittaa maavaraltaan korkeita (esim. katumaasturit) hybridiautoja.

Suomessa poliisi on jo aiempien varkausryppäiden aikoihin antanut neuvoja autojen omistajille ohjeita ongelman estämiseksi.

Poliisin mukaan auto kannattaa aina ajaa yöksi talliin, jos sellainen on käytössä. Ellei tallia ole, auton kannattaa antaa yöpyä hyvin valaistussa paikassa. johon on sisätiloista näköyhteys tai jossa saattaa öisinkin liikkua satunnaisia kulkijoita. Autossa olisi hyvä olla varashälytin, joka aktivoituu, jos auto nostetaan tunkilla ylös.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut