Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pubissa ideoitua uutta autobrändiä pidettiin vitsinä – nauru seis, tällaisia autoja jättitehdas alkaa suoltaa jo ensi vuonna

Ineos Grenadier 4x4 on kulmikas nelivetomaasturi, jossa on kovasti esikuvansa Land Rover Defenderin henkeä. Ineos

Timo Nieminen

Tämä tarina on jo monille tuttu. Useilla teollisuuden aloilla toimiva brittiläinen yrittäjä Jim Ratcliffe istui vuonna 2016 lontoolaisessa Grenadier-pubissa ja manasi Jaguar Land Roverin päätöstä lopettaa Land Rover Defenderin valmistus.

Ratcliffen mielestä Land Rover Defender on parasta mitä autoteollisuus on tähän päivään saakka tuottanut. Kulmikas, teeskentelemätön, voimakas ja tekniikaltaan melko yksinkertainen Defender oli aina ollut Ratcliffen valinta.

Ratcliffe piirteli lasinalustoihin ja lautasliinoihin hahmotelmia Defenderin oloisesta autosta. Ja päätti omiin piirustuksiinsa ilahtuneena perustaa autotehtaan.

Villi idea on nyt saanut lopullisen sinettinsä, kun Mercedes-Benzin emoyhtiö Daimler AG myi Ratcliffen Ineos-yritykselle kokonaisen autotehtaan. Hambachin kaupungissa Ranskassa sijaitsevassa tehtaassa on valmistettu Smart-kaupunkiautoja.

Ineos Grenadier 4x4 -automallin valmistus alkaa Hambachissa ensi vuonna. Ineos on sitoutunut valmistamaan tehtaassa myös täyssähköisiä Smarteja, mutta se sopimus päättynee pian. Smart-brändistä 50 prosenttia jokin aika sitten ostanut kiinalaisjätti Geely (nykyisin myös Volvon isäntä) vie valmistuksen kotikonnuilleen.

Ineos Grenadier 4x4:n prototyyppi on viime aikoina näyttäytynyt muun muassa testimaastoissa. Auto näyttää täysin tuotantovalmiilta.

Hambachin tehtaassa työskentelee jo 1 300 työntekijää ja sen tuotantorobotit ovat Daimler AG:n mukaan huippulaatua, joten tuotantolinjojen käynnistäminen saa hyvän myötätuulen.

Ineos osti kokonaisen autotehtaan saksalaiselta Daimler AG:ltä. Ranskan Hambachissa on aiemmin tehty Smart-kaupunkiautoja. Ineos

Ineos on arvioinut, että se pystyy valmistamaan ja myymään 25 000–35 000 Grenadieria vuosittain. Auto tulee tiettävästi myyntiin BMW:n valmistamilla diesel- ja bensiinimoottoreilla varustettuna. Ineos on Britanniassa vihjannut auton lähtöhinnan olevan noin 40 000 puntaa (= 43 960 euroa).

Ineos toimii ennen muuta kemianteollisuudessa. Se esimerkiksi tuottaa maaöljy- ja maakaasupohjaisia kemikaaleja. Osa yritystä on Ineos Composites Finland Oy, joka valmistaa Porvoossa muun muassa veneissä, tuulivoimaloiden siivissä ja autoissa käytettäviä lujitemuovituotteita.

Sittemmin on muuten selvinnyt, ettei Jim Ratcliffen olisi välttämättä tarvinnut perustaa tehdasta saadakseen jatkossakin mieleisensä maasturin. Jaguar Land Rover on jo palauttanut Defenderin tuotantoon – tosin nykyaikaistettuna malliversiona.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut