Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kotipeili: Suussasulavia leivonnaisia jouluun

Herkulliset leivonnaiset kruunaavat joulunvieton. Tortut, piparkakut ja kahvikakut sekä perinteinen joulupulla maistuvat kahvin tai glögin kanssa.

Susanna Kulmala kertoo olevansa ennen kaikkea perinteinen leipuri. Joulutorttuihin tulee luumuhilloa ja leivonnassa käytetään oikeaa voita. Helena Hirvonen

Katariina Henttonen

Jyskän Leipurien yrittäjä Susanna Kulmala leipoo jouluksi monenlaisia suolaisia ja makeita leipomuksia tortuista ja pipareista perinteisiin riisipiirakoihin. Kulmala kertoo olevansa perinteinen leipuri. Leivonnassa hän käyttää oikeaa voita ja laadukkailla raaka-aineilla sekä taidolla saa herkullisia tuotteita aikaan.

– Tykkään kyllä myös pipertämisestä sekä pienten yksityiskohtien tekemisestä, esimerkiksi erikoisempien kakkujen koristeluista ja osaan tehdä sellaisiakin, mutta pidän itse perusleivonnaisista, joten teen enemmän niitä, Kulmala toteaa.

Kulmala valmistaa aina tiettyinä viikonpäivinä tietyt tuotteet myymäläänsä. Hänellä on erikseen viikoittain päivät, jolloin vitriinistä löytyy riisipiirakoita tai lihapiirakoita. Pullaa ja vaihtelevia kahvileipiä Susanna leipoo päivittäin. Tilauksesta syntyy juuri niitä tuotteita, mitä asiakkaat haluavat.

– Pullaa pitää aina olla täällä tarjolla, pullapitkoja menee paljon. Riisipiirakoita teen myymälään tiistaisin ja perjantaisin, lihapiirakoita keskiviikkoisin, Kulmala kertoo.

Makeista joululeivonnaisista Kulmalalta tilataan kotiin ostettaviksi eniten kahvikakkuja, perinteistä joulupullaa sekä joulutorttuja ja erilaisia pikkuleipiä.

– Teen monenlaisia kahvikakkuja, kuten jouluisia taatelikakkuja, hedelmäkakkuja sekä arabialaisia maustekakkuja. Minulta tilataan myös ravintola Kissanviiksiin suklaakakkua, joka on heidän listassaan nimellä Leipuri Susannan suklaakakku sekä tuohon Halssilan Teboilille tiikerikakkua. Teen tilauksesta monenlaisia muitakin kakkuja, kuten juusto- ja täytekakkuja, Kulmala kertoo.

Suolaisista joululeivonnaisista asiakkaille maistuvat muun muassa käsin leivotut herkulliset riisipiirakat ja erilaiset pasteijat sekä voileipäkakut. Saaristolaisleipä on myös jokajouluinen asiakkaiden suosikki ja sitäkin Kulmalalta tilataan ravintola Kissanviiksiin.

– Riisipiirakoita minulta kysytään todella paljon ja sana on tainnut jo kiiriä, että ne ovat hyviä, Kulmala iloitsee.

Kulmalalta leipomukset onnistuvat myös gluteenittomina.

Susanna Kulmalalle itselleen leivonnainen, joka tekee joulun, on ennen kaikkea maistuva suklaakakku.

– Pipareita tehdään ja koristellaan lasten kanssa ja tietenkin perinteisiä joulutorttuja. Olen miettinyt että pitäisi kokeilla niihinkin erilaisia täytteitä, mutta itse käytän luumuhilloa. Se on kaikista paras, Kulmala toteaa.

Vuosi täyteen yrittäjänä. Susanna Kulmalalle tuli marraskuussa vuosi täyteen Jyskän Leipurien yrittäjänä. Alun perin hän päätyi leipomoon opiskeluaikoina harjoittelujen kautta.

– Tutustuin entiseen omistajaan, Minna Kuituseen harjoitteluaikanani kun kävin kouluja. Jo aikoinaan oli puhetta, että jos hän yrityksestä lähtee, minua kiinnostaisi jatkaa yritystä, Kulmala toteaa.

Kulmala kertoo, että yrittäjyys on tuntunut omalta ja ollut mukavaa, vaikka korona tulikin sotkemaan tilannetta heti alkuun. Pienellä myymälällä on kuitenkin riittänyt vakioasiakaskuntaa ikävästä tilanteesta huolimatta.

– Kesällä kaikki juhlat peruttiin ja tilauskakkujen määrä väheni, mutta varsinkin nyt joulun alla on riittänyt asiakkaita hyvin, hän sanoo.

Entisen omistajan, Minna Kuitusen kautta on jäänyt kanta-asiakkaita ja myös ihan uutta asiakaskuntaa on löytänyt paikalle.

– Tässä käy monenikäisiä asiakkaita vanhemmista henkilöistä naapurikoulusta välipalaa hakeviin koululaisiin, Kulmala kertoo.

Leivonnaisten lisäksi laatikoita

Jyskän Leipureilla vieraillessaan saattaa hyvällä tuurilla törmätä yrityksen aiempaan omistajaan Minna Kuituseen, joka valmistaa asiakkaille jouluksi perinteisiä laatikoita. Laatikot ovat automaattisesti laktoosittomia, mutta myös maidoton ja gluteeniton onnistuu. Tulossa on perinteisiä peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikkoa sekä aura-punajuurilaatikkoa ja rosollia, Kuitunen kertoo.

– Olen tehnyt laatikoita jouluisin jo viisitoista vuotta. Kahtena ensimmäisenä yrittäjävuotenani en niitä valmistanut, mutta silloinen anoppini totesi, että nyt ruvetaan tekemään jouluruokia asiakkaille, hän jatkaa.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut