Japanilaisjätin yllätys – lopettaa uusien henkilöautojen maahantuonnin Venäjälle

Honda on ilmoittanut lopettavansa uusien henkilöautojen kaupan Venäjällä. Honda

Timo Nieminen

Honda päätti vuoden 2020 isoon yllätykseen Venäjällä. Japanilaisvalmistaja kertoo ilmoittaneensa venäläisille Honda-jälleenmyyjille, ettei se enää toimita niille uusia henkilöautoja vuodenvaihteen 2021-22 jälkeen.

Hondan jälleenmyyjillä on siis vuosi aikaa sopeuttaa toimintansa uuteen tilanteeseen. Hondan ja venäläiskauppojen jälleenmyyntisopimukset ovat voimassa henkilöautojen osalta enää noin vuoden.

Honda lupaa täyttää kaikki jälkimarkkinoinnin velvoitteet Venäjällä, joten huollot ja varaosat löytyvät kaupankäynnin loputtuakin normaalisti. Myös Honda-merkkisten moottoripyörien myynti Venäjällä jatkuu.

Japanilaisvalmistajan mukaan ratkaisu on puhtaasti taloudellinen. Tammi-marraskuussa Venäjällä myytiin vain 1 383 uutta Hondaa. Se on Hondan mukaan liian vähän taloudellisesti järkevän liiketoiminnan ylläpitämiseksi. Venäjällä ensirekisteröitiin tammi-marraskuussa yhteensä 1,3 miljoonaa henkilöautoa, joten Hondan markkinaosuus on kieltämättä valahtanut marginaaliseksi.

Marraskuu ilmeisesti oli sinetti Hondan päätökselle. Kuukauden aikana ensirekisteröitiin vain 79 Hondaa.

Hondalle jälleenmyynnin alasajo Venäjällä on helppoa verrattuna esimerkiksi Toyotaan ja Nissaniin. Hondalla ei ole Venäjällä autotehdasta – toisin kuin sen japanilaisilla kilpailijoilla.

Venäjän automarkkinat ovat osoittautuneet vaikeasti valloitettaviksi ulkomaalaisille brändeille. Esimerkiksi marraskuussa markkinajohtaja oli tuttuun tapaan Lada, jota pönkittävät valtiovallan peittelemättömät tukitoimet. Ladan markkinaosuus on kuukausitilastoissa jatkuvasti yli 20 prosenttia. Marraskuun tilastossa Ladan lähimmät (tosin kaukaiset) uhkaajat olivat korealaiset Kia ja Hyundai.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut