Japanilaisvalmistaja löi hyperautoonsa 2,93 miljoonan euron hintalapun ja toi sen myyntiin myös Euroopassa – täyssähköauton luvataan kiihtyvän nollasta sataseen 1,69 sekunnissa

Aspark sanoo Owl-mallinsa olevan ensimmäinen Japanissa valmistettu täyssähköinen hyperauto. Aspark on autonvalmistajana uusi tulokas, mutta autoalan alihankkijana tunnettu nimi etenkin Aasiassa. Aspark

Timo Nieminen

Viime vuosina on kansainvälisissä autonäyttelyissä vilautettu useita hyperautoja, joissa on ulkonäöltään paljon yhtäläisyyksiä ja jotka ovat pienten valmistajien hyvin kunnianhimoisia tuotteita. Silloin tällöin automalleista jää muistoksi vain yksi prototyyppi, kun ostajien kiinnostus ei läheskään kohtaa valmistuskustannuksia.

Jo vuonna 2017 Frankfurtin autonäyttelyssä esittäytyneen Aspark Owl -täyssähköauton epäiltiin pudonneen samaan ansaan.

Vuonna 2005 perustettu japanilaisyhtiö Aspark teki kuitenkin työnsä onnistuneesti. Owl on nyt myynnissä, ja sitä tarjotaan 20 kappaleen erä myös Eurooppaan. Alkaen hinta eurooppalaisille on 2,93 miljoonaa euroa.

Aspark on käyttänyt Owlin myyntivalttina ja julkisuuden tuojana kiihtyvyyttä. Auton on kerrottu kiihtyvän nollasta sataseen 1,69 sekunnissa. Jokin aika sitten Aspark Owl antoi Italiassa julkisen kiihdytysnäytteen: Owl kiihtyi katulaillisilla renkailla varustettuna sataseen 1,72 sekunnissa, joten pienellä virittelyllä lupaus kiihtyvyydestä toteutuu varmasti.

Aspark Owlin neljä sähkömoottoria tuottavat 1 985 hevosvoiman tehon ja 2 000 newtonmetrin väännön. Nelivetoisen auton huippunopeus on 400 kilometriä tunnissa. Toimintamatka sähköllä on valmistajan mukaan 450 kilometriä.

Tämä auto kuuluu melko harvinaiseen sarjaan korkeudessaan. Metrin korkeudella olevan riman alittavia autoja ei markkinoille kovin monta ole, mutta 99,3 senttimetriä korkea Aspark Owl voi siihen kerhoon ilmoittautua.

Hiilikuituisessa autossa on energiasisällöltään 64 kilowattitunnin litiumioniakku.

Tiedotteessaan Aspark julistaa myös, että autossa 50 litran tavaratila. Tuon korostaminen on todennäköisesti valmistajan mukaan hauska herja, jolla muistutetaan Owlin erilaisuudesta melkein kaikkien muiden maailman automallien joukossa.

Aspark kertoo rakentavansa 50 Owlia. Pöllöistä 20 on korvamerkitty Eurooppaan, 20 Aasiaan ja 10 Pohjois-Amerikkaan.

Auto on huikea, mutta voi olla, että tämän pöllön ääniä ei Suomessa kuulla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut