Nyt se myrkyn lykkäsi, Gasper – espanjalaisten uusi suosikkimalli on ehkä Euroopan autovuoden suurin yllätys

Yllättäjä Dacia Sandero selätti Seatit viime vuonna Espanjan mallikohtaisessa rekisteröintitilastossa. Volkswagen Group

Timo Nieminen

Keskisuomalainen julkaisi marraskuussa pikku-uutisen autokaupan myyntitilastoista Espanjassa. Uutisessa kerrottiin muun muassa, että Espanjan lokakuun myydyin ja tammi-lokakuun toiseksi myydyin automalli oli Dacia Sandero.

Pian soitti Jyväskylässä asuva espanjalaismies Gasper. Iloisen oloinen herrasmies totesi, että uutisessa on oltava jokin virhe. Gasper sanoi olevansa enemmän pyöräilijä kuin automies, mutta vakuutti sentään tietävänsä, että Espanjassa kaikkien autotilastojen kärjessä on aina Seat.

Tänään kilahti sähköpostiin virallinen lista Espanjan myydyimmistä automalleista vuonna 2020. Pyysimme sen ihan varta vasten, jotta Gasper saisi mielenrauhansa takaisin.

Lopun arvaattekin.

Espanjan ensirekisteröidyin automalli vuonna 2020 oli – ja tähän rummunpärinää – Dacia Sandero. Se kukisti joulukuun loppukirillään Seat Leonin 680 rekisteröinnillä. Yhteensä espanjalaisille luovutettiin vuoden aikana 24 035 Sanderoa.

Seat on aina ollut espanjalaisten rakastama autobrändi. Mikä tietenkin on luonnollista, sillä vuonna 1950 perustetun Seatin koko nimi on Sociedad Española de Automóviles de Turismo eli käytännössä Espanjan valtion autotehdas. Seat perustettiin nostamaan Espanja pyörien päälle aivan kuten Fiat teki Italiassa. Nykyisin Seat kuuluu Volkswagen-konserniin.

Vuosina 2014–19 Espanjan myydyin automalli oli Seat Leon. Myös ennen sitä oli kuusi kertaa kärjessä jokin Seatin automalleista. Vuonna 2008 Ford Fiesta teki sanderot ja oli vuoden myydyin.

Seat kärsi kotikentällään viime vuonna toisenkin takaiskun. Espanjalaisten ikisuosikiksi kuviteltu Ibiza putosi myydyimpien mallien kärkikympistä. Seatin lohduksi kymppiin mahtuivat Leonin ohella Arona ja Ateca.

Ja tokihan Seat oli Espanjan myydyin automerkki, vaikka sen myynti putosi peräti 38,7 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut