Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Täystyrmäys – Volvo teki tempun, jota ei pidetty enää mahdollisena Ruotsissakaan

Volvo V60 on yksi ruotsalaisten suursuosikeista. Mallikohtaisessa tilastossa Volvo S/V60 oli vuoden 2020 paalupaikalla. Volvo Cars

Timo Nieminen

Niin kauan kuin Ruotsin autokaupassa on pidetty virallisia tilastoja, ovat kärkiniminä olleet Volvo tai Saab. Ja niitä tilastoja on koottu noin seitsemän vuosikymmenen verran.

Kun Saab valitettavasti putosi jossakin vaiheessa leikistä pois, merkki- ja mallikohtaisen rekisteröintitilaston ykkönen on ollut Volvo. Viime vuosina on Ruotsissa kuitenkin puhuttu kilpailun hurjasta kiristymisestä autokaupassa. Esimerkiksi autolehdissä on epäilty, että Volvon ylivoima on tulossa tiensä päähän.

Vuoden 2020 mallikohtaiset rekisteröinnit kertovat jotakin aivan muuta. Ensimmäisen kerran 70-vuotisen tilastoinnin aikana Ruotsin kolme myydyintä automallia olivat Volvoja.

Volvo S/V60 oli ykkönen 6,4 prosentin markkinaosuudella. Sen takana muut palkintokorokkeen paikat menivät Volvo XC60:lle ja Volvo XC40:lle. Neljäntenä ja viidentenä olivat Volkswagenin Golf ja Passat. Kuudenneksi kipusi jälleen Volvo eli S/V 90.

Joulukuun ykkönen oli Volkswagen ID.3. Täyssähköinen ID.3 oli muutenkin loppuvuoden kuningas, sillä se ehti nousta muutaman kuukauden myynnillä koko vuoden tilastossa sijalle 15.

Merkkien mittelössä Volvo oli kärjessä 18,1 prosentin markkinaosuudella. Volkswagen antoi kelvollisen vastuksen (14,7 %), mutta Kia ja Toyota jakoivat seuraavat sijat jo selvästi pienemmillä siivuilla (8,6 ja 7,8 %).

Henkilöautojen ensirekisteröinnit putosivat Ruotsissa rajun koronavuoden aikana 18,1 prosentilla. Rekisteröintejä tilastoitiin kuitenkin 291 664, kun Suomessa vastaava luku oli 96 415. Hieman yli 10 miljoonan asukkaan Ruotsissa autokanta siis uusiutuu aivan toiseen tahtiin kuin naapurissa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut