Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Uuden autojätin yllätys – italialaisbrändi vältti alasajon ja jopa nostettiin premium-ryhmään

Ainoa Lancian tällä hetkellä valmistama malli on pieni kaupunkiauto Ypsilon. Stellantis

Timo Nieminen

Uusi autojätti Stellantis ei näytä ajavan Lanciaa alas – ainakaan vielä. PSA- ja FCA-konsernien fuusioitumisen Stellantikseksi arveltiin merkitsevän Lancian hautajaisia, mutta kaikissa tällä viikolla julkaistuissa uuden autojätin suunnitelmissa on edelleen mukana perinteikäs italialaisbrändi.

Stellantis esimerkiksi julkaisi organisaatiokaavion, jossa sen 14 autobrändiä jakautuivat neljään kategoriaan. Lancia on luokiteltu samaan ryhmään Alfa Romeon ja DS:n kanssa. Ryhmän nimitys on "Premium", mikä on sopiva luokitus Alfa Romeolle ja DS:lle, mutta vähän erikoinen viitekehys Lancialle.

Vuonna 1906 perustettu Lancia on vain varjo huippuvuosistaan. Lancia valmistaa vain yhtä automallia eli Ypsilonia. Sekin on myynnissä vain kotimarkkinoilla Italiassa.

Stellantis haki Lancian uskottavuudelle pönkitystä kertomalla myös, että Lancian toimitusjohtajana toimii Luca Napolitano.

Äskettäin joku Lancian sisäpiiristä luiskautti julki muutaman kuvan uudistuvan Ypsilonin testiajoista. Sitäkin pidettiin merkkinä siitä, että Lancian annetaan vielä yrittää. Testipaikalta otetuissa kuvissa Ypsilon näytti kuitenkin kaikkea muuta kuin premium-luokkaan pyrkivältä autolta. Kaikesta päätellen Ypsilon jatkaa uudistuneenakin ennen muuta edullisena kaupunkiautona.

Verkkokeskusteluissa Lancian ystävät näyttävät toivovan, että Lancian mallistoa laajennetaan lähivuosina toisen italialaisen eli Alfa Romeon tuella. Se selittäisi luontevasti molempien sijoittumisen veljellisesti Premium-ryhmään.

Suomessa Lancian kaupallinen menestys on ollut vaisu. Merkin maahantuontikin on ollut katkonaista – se on alkanut ja loppunut useita kertoja. Virallinen maahantuonti tyrehtyi lopullisesti vuonna 2014.

Autourheilussa Lancia oli mukana pitkään ja menestyksekkäästi. Lancialla ajoi muun muassa Juha Kankkunen, jonka yksityisessä autokokoelmassa Laukaassa on MM-ralleja urakoineita Lancioita.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut