Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tarinan voima tehosi taas – tästä autosta maksettiin huutokaupassa viisi miljoonaa euroa

Sothebyn huutokaupassa omistajaa vaihtanut vuoden 1955 Jaguar D-Type on välillä ollut vihreä, mutta saanut sittemmin takaisin punaisen tehdasvärinsä. RM Sotheby’s

Timo Nieminen

Into sijoittaa autoihin ei ole ehtymässä. Se nähtiin jälleen tiistaina, kun huutokauppakamari RM Sotheby kauppasi kymmeniä autoharvinaisuuksia. Tapahtuman metsästetyin yksilö oli vuosimallin 1955 Jaguar D-Type.

D-Typellä oli upeutensa ja harvinaisuutensa lisäksi myös kolmas kiinnostavuutta ja hintaa korottava tekijä – autolla on kerrottavanaan värikäs ja hyvin dokumentoitu tarina.

Runkonumeron XDK 815 aikanaan saanut, punainen D-Type päätyi tehtaalta autokauppaan Englannin Manchesteriin joulukuussa 1955. Se ei kuitenkaan käynyt erikoisten verhoilu- ja muiden ratkaisujen vuoksi helposti kaupaksi. Niinpä kauppias antoi myyntitehtävän autoalalla ja -harrastuksissa aktiivisesti pyörineelle nuorelle miehelle. Kaupanteon välikädeksi päätynyt Bernie Ecclestone löysi ostajan nopeasti. Nykyisin 90-vuotias Ecclestone on myöhemmin osoittanut olevansa ketterä herra kaikenlaisten diilien tekemisessä.

Sittemmin tämä Jaguar D-Type on vaihtanut omistajaa usein. Omistajien listalta löytyy musiikkivaikuttaja Peter Grant, joka muistetaan muun muassa Led Zeppelin -yhtyeen managerina. Nyt Sothebyn huutokaupassa auton hinnaksi nuijittiin 6 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (= noin 5 miljoonaa euroa). Ostaja halusi pysyä nimettömänä – kuten autojen miljoonakaupoissa lähes poikkeuksetta nykyisin tapahtuu.

Huutokaupan toiseksi kalleimmaksi kaupaksi autoksi kipusi vuosimallin 1937 Bugatti Type 57SC Tourer. Sen hinnaksi tuli 4,73 miljoonaa dollaria eli 3,9 miljoonaa euroa.

Vuosimallin 2020 McLaren Speedtail vaihtoi myös omistajaa huutokaupassa. Myyntivoittoa kertyi lähes miljoona euroa. RM Sotheby’s

Ison hintalapun sai myös uutta autotekniikkaa edustava McLaren Speedtail. Brittiläisen autonvalmistajan rajatusta valmistuserästä (yhteensä 106 kappaletta) kumpuava hybridi oli nyt tiettävästi ensimmäisen kerran myynnissä alkuperäiseltä omistajalta. Tästä yksilöstä (runkonumero 36) oli viime vuonna uutena maksettu 2,2 miljoonaa dollaria (= 1,8 miljoonaa euroa), mutta nyt se vaihtoi omistajaa noin 3,28 miljoonalla dollarilla (= 2,7 miljoonaa euroa).

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut