Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nyt tarvitaan selityksiä – Suomi ja 11 muuta EU-maata sitoutui tukemaan sähköautojen akkujen tuotantoa 2,9 miljardilla eurolla

Sähköautojen akkuja kehitellään kuumeisesti kaikkialla maailmassa. Stanfordin yliopisto

Timo Nieminen

Euroopan komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic twiittasi tiistai-iltana, että EU on hyväksynyt 2,9 miljardin euron tukipaketin sähköautojen akkujen kehittämiseen ja tuotantoon. Sefcovicin mukaan tukipakettiin on sitoutunut 12 maata.

Noiden tusinan avaralompakkoisen valtion joukossa ovat esimerkiksi vahvan autoteollisuuden maat eli Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Ruotsi.

Ja listalla on – totta kai – myös Suomi.

EU:n tiedotuskoneisto ei ole vielä saanut sylkäistyä tukipaketin koko sisältöä julkiseksi. Tai jos on, ainakaan tämän uutisen kirjoittaja ei sitä onnistunut löytämään.

Monien poliitikkojen lausuntoja tukipaketista kuitenkin löytyy.

Esimerkiksi komissaari Margrethe Vestager selvitti, kuinka rahaa voidaan jakaa. Tanskalaiset toimittajat olivat esittäneet Vestagerille kysymyksen, voiko esimerkiksi Tesla saada EU-rahaa.

– Kyllä voi. Jos yritykset lähestyvät oikeanlaisilla projekteilla, tukea on saatavissa. Kaikki sähköisten ajoneuvojen akkujen kehitys ja tuotantohan voivat hyödyttää myös laajaa joukkoa eurooppalaisia yhtiöitä. Täytyy kuitenkin muistaa, että tukea on saatavilla vain akkuihin eikä ajoneuvojen tuotantoon, sanoi Vestager.

Amerikkalaisyhtiö Tesla on rakentamassa tehdasta Saksan Berliiniin, mikä riittää siis avaamaan EU:n kirstun.

On selvä, että EU:n on tehtävä jotakin taltuttaakseen Kiinan ylivoimainen marssi akkujen tuotannossa. Tämä uutinen apupaketista kaipaa kuitenkin huomattavasti täsmentäviä tietoja ennen kuin se on suomalaisen veronmaksajan nielaistavissa.

Ja mieluummin kuulisimme niitä tietoja pian.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut