"Yksikään hybridi ei ole sähkölinjan auto" – arvostetun analyysiyhtiön luokittelussa pistokehybriditkin ovat tästä lähtien polttomoottoriautoja

Ladattavat hybridit ovat polttomoottoriautoja, sanoo brittiläinen analyysiyhtiö Jato Dynamics. Teppo Komulainen

Timo Nieminen

Euroopan tunnetuin autoalan analyysiyhtiö Jato Dynamics ei enää luokittele hybridejä sähköisiksi tai sähköisen linjan ajoneuvoiksi.

Jaton mukaan nykyisten pistokehybridien ja etenkin kevythybridien kohteleminen sähkölinjan autoina on täysin perusteetonta. Jos pistokehybridin ominaisuudet antavat 20–70 kilometrin toimintasäteen sähköllä ja sen jälkeen 500–800 kilometriä bensiinillä tai dieselillä, niiden yhteydessä on "täysin harhaanjohtavaa käyttää sanaa sähkö".

Jato muistuttaa, että monien tutkimusten mukaan Euroopan liikenteessä on paljon pistokehybridejä, joiden käyttäjä ei lataa akkuja lainkaan. Pistokehybridi on hankittu yritysautoksi pelkästään alhaisiksi ilmoitettujen hiilidioksidipäästöjen vuoksi.

Jato Dynamicsin tilastoissa hybridit löytyvät jatkossa siitä kategoriasta, joka on myös ajoneuvon merkittävin tehon tuottaja. Toisin sanoen diesel- ja bensiinimoottoristen autojen listoilta.

Lontoon länsilaidalla Uxbridgessä päämajaansa pitävän Jato Dynamicsin uusi luokittelu on mielenkiintoinen myös siksi, että Britannian hallitus puuhaa polttomoottoreiden myyntikieltoa jo vuodesta 2030 alkaen. Britanniassa on kiistelty hybridien kohtalosta tulevassa myyntikiellossa.

Osa poliitikoista ja liikenteen asiantuntijoista sekä autoala haluaisivat pitää kaikki hybridit myyntikiellon ulkopuolella. Pääministeri Boris Johnson ja hänen lähipiirinsä tulkitsevat polttomoottorisiksi kaikki ne ajoneuvot, joiden pakoputkesta tulee hiilidioksidipäästöjä. On ehdotettu myös kompromissia, jonka mukaan vähintään 50 mailin (= 80 kilometriä) sähköajoon pystyvä hybridi luokiteltaisiin sähköautoksi.

Jato Dynamicsin luokituksella saattaa brittiarvioiden mukaan olla suuri vaikutus myyntikiellosta päätettäessä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut