Jaguar herätti henkiin C-Typen – noin 2 miljoonaa euroa pöytään ja auto on sinun

Jaguar askartelee käsityönä kahdeksan kappaleen erän C-Typeä. Ensimmäinen auto luovutetaan ostajalle ensi kesänä. Jaguar

Timo Nieminen

Jaguarin legendaarinen C-Type herää henkiin, kun Englannissa valmistetaan pieni erä alkuperäisen kaltaisia urheiluautoja. Jaguar Classic Worksin pajalla valmistetaan käsin kahdeksan kappaletta C-Typen Classic Continuation -versioita, joiden hinta on noin 1,5 miljoonaa puntaa (= 1,7 miljoonaa euroa).

Uudet C-Typet juhlistavat alkuperäisen 70-vuotisjuhlia. Jaguar C-Type oli 1950-luvulla menestyksekäs kilpa-auto, jolla napattiin voitto esimerkiksi Le Mansin 24:n tunnin ajossa.

Valmistajan mukaan autoista ei tule pelkkiä näytösesineitä, vaikka ne 1950-lukua kunnioittavan tekniikkansa vuoksi eivät ole katukelpoisia. Jaguar lupaa autoista "maukkaita ajettavia" esimerkiksi rataoloissa ja muulta liikenteeltä suljetuilla alueilla. Autossa on 3,4 litran moottori.

C-Type oli tuotannossa vuosina 1951–53. Automalli tuli kuuluisaksi siitä, että se esitteli maailmalle levyjarrut. Vakioautoihin levyjarrut tosin siirtyivät toukokuussa 1957 esitellyssä Jaguar XK 150:ssa.

Myös alkuperäinen C-Type on ollut ison rahan keräilyharvinaisuus. Niitä tehtiin 53 kappaletta, joista 43 myytiin yksityisasiakkaille. Vain kilparadoille askarrellut C-Typet saivat levyjarrut, ulos myydyissä "siviiliautoissa" asiakkaiden oli tyytyminen rumpujarruihin. Siviiliautoissa oli myös vähemmän puhtia kuin kilpa-autoissa, joissa tehoa oli 220 hevosvoimaa.

Jaguar on tehnyt jo ennen C-Typeä useita uusia versioita klassikkomalleistaan. Jaguar Classic Continuation -sarjasta löytyvät aiemmilta vuosilta E-Type, XKSS ja D-Type.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut