EU hyväksyi Teslan erikoisen rattiratkaisun – toinen kohuttu lisävaruste sen sijaan kiellettiin

Teslan erikoinen U:n muotoinen Yoke-ratti sai käyttöluvan Euroopassa. Näyttöön yhdistettävää pelitietokonetta sen sijaan ei hyväksytä Euroopassa. Tesla

Timo Nieminen

Teslan uudistuneissa Model S:ssä ja Model X:ssä esitelty U:n muotoinen ratti hyväksytään myös EU-alueella.

Englantilaisen The Times -lehden mukaan EU noudattaa YK:n Euroopan-talouskomission (UNECE) päätöstä ratin laillisuudesta liikennekäytössä. Vuonna 1947 perustettu UNECE on yksi viidestä YK:n aluekomissiosta. UNECEn tarkoituksena on edistää Euroopan maiden yhteistyötä talouden eri osa-alueilla, mukaan lukien autot ja liikenne.

Tesla kutsuu uudenlaista rattia nimellä "yoke". Se tarkoittaa suomeksi esimerkiksi haaraa tai haarukkaa.

Tesla myy rattiratkaisua lisävarusteena Yhdysvalloissa. UNECEn päätöksen jälkeen Teslan villi ratti tullee myyntiin myös Euroopassa. Päätös kannustanee muut autonvalmistajat rohkeampien rattien suunnitteluun. Joissakin tuotantomalleissa ja useissa koemalleissa eurooppalaiset valmistajat ovat jo esitelleet muitakin kuin perinteisiä täysin pyöreitä ratteja.

UNECE:n mukaan päätös pohjautuu sen ajoneuvoja koskevaan säädökseen numero 79 eli "moottoroitujen ajoneuvojen ohjausjärjestelmiä koskevaan säädökseen". UNECEn mukaan säädöksessä ei ole mitään mainintaa ratin muodosta. Ratin toimivuudesta ja kiinnityksestä on sitäkin enemmän säädöksiä, mutta Teslan ratkaisu täyttää ne kaikki.

Tesla ei voi kuitenkaan myydä Euroopassa lisävarusteena Tesla Arcade -pelitietokonettaan. Eurooppalaisten säädösten mukaan kuljettajan näköpiirissä saa olla vain sellaisia näyttöruutuja, jotka liittyvät auton ja sen toimintojen hallintaan. Eurooppalaisen tulkinnan mukaan myöskään kuljettajan vieressä istuva matkustaja ei saa käyttää näyttöä tietokonepeleihin tai elokuvien katselemiseen, koska se voisi häiritä kuljettajan keskittymistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut