Katso hurja video – suurkaupungin tapa poistaa jää kiskoilta on varsin erikoinen ja pelottavakin

Palamaan sytytetty maakaasu pitää jään ja lumen poissa junaradalta Yhdysvaltain Chicagossa. Metra Commuter Rail

Timo Nieminen

Chicagoa kutsutaan lempinimellä Windy City (tuulinen kaupunki). Kun katsoo videota Yhdysvaltain kolmanneksi suurimman kaupungin tavasta estää kiskojen jäätyminen lähijunien linjoilla, kutsumanimi voisi yhtä hyvin taipua muotoon "tulinen kaupunki".

Chicagon alueen raideliikennettä pyörittävä Metra Commuter Rail -yhtiö on julkaissut videon, jossa paljastetaan, kuinka se torjuu lumen ja jään aiheuttamia ongelmia. Chicagossa on lumitöille perinteisesti tarvetta, sillä talvikuukaudet ovat raakoja. Lunta on jo tänä vuonnakin satanut reilusti, ja helmikuun ensimmäisellä viikolla lämpötila on ollut -10 celsius-asteen kieppeillä.

Junaratojen sulattamiseen käytettävän järjestelmän pohjana on kiskojen yhteyteen asennettu ja rei´itetty putkisto, jossa virtaa maakaasu. Kun sääolot kääntyvät talvisiksi, kaasu käännetään virtaamaan ja työntekijät käyvät sytyttämässä kaasun tuleen.

Chicagolaiset ovat tottuneet kiskoilla roihuaviin liekkeihin. Kukaan ei pelkää tulta, vaikka junat liikkuvat roihuavien kiskojen päällä. Lisäksi näkymä on monien chicagolaisten mielestä jopa kaunis, ja pimeässä illassa roihuja pysähdytään ihailemaan esimerkiksi kävelysilloilta.

Vaikka Chicagon sulatusjärjestelmä kuulostaa aikansa eläneeltä, se toimii. Junayhtiö kertoo systeemin olevan täysin turvallinen ja välttämätön, sillä kiskojen jäätyminen etenkin aukiajettavia vaihteita sisältävillä rataosuuksilla voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Metra-yhtiö myös muistuttaa humoristisesti, että edelliseen sulatusjärjestelmään verrattuna nykysysteemi on miltei huipputeknologiaa. Aiemmin työntekijät roiskivat kerosiinia eli lentopetrolia suoraan kanistereista junaradalle, ja sitten heitettiin tulitikku perään. Näin kuulemma toimittiin vielä 1970-luvulla, mutta ympäristömääräysten kiristyttyä kerosiinin kylväminen maahan loppui.

Katso video alta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut