"Tämä tulisi olla ihan jokaisessa autossa" – Škoda ottaa Suomessakin käyttöön toiminnon, joka poistaa vaaratilanteita moottoriteillä

Škodat kertovat pian kuljettajalle, jos auto on liikkumassa päin kiellettyä ajosuuntaa vaikkapa moottoritien rampilla. Škoda

Timo Nieminen

Škoda tuo Suomessakin myytävään mallistoonsa palvelun, joka lisää liikenneturvallisuutta ja joka oikeastaan olisi pitänyt tuoda autoihin jo kauan sitten.

Kyseessä on aluksi viiden Škoda-mallin (Superb, Scala, Kamiq, Karoq ja Kodiaq) tietoviihdejärjestelmään liitettävä applikaatio eli sovellus, joka varoittaa väärään ajosuuntaan ajamisesta. Applikaation on Škodalle kehittänyt autoteollisuuden alihankkija Bosch.

Applikaatio pohjautuu GPS-paikannukseen. Se vertaa auton liikkumissuuntaa ja karttaohjelman kertomia ajosuuntia. Jos auto alkaa liikkua moottoritien liittymässä kiellettyyn ajosuuntaan, applikaatio lähettää vilkkuvan hälytysviestin kuljettajalle näyttöön.

Viisi ensimmäistä Škoda-mallia alkavat tuotantolinjalla saada varoitusjärjestelmän jo lähiviikkoina. Muihin Škoda-malleihin se lisätään tämän vuoden aikana.

Autotarvikkeiden valmistaja Bosch sanoo neuvottelevansa saman järjestelmän asentamisesta useiden muidenkin autonvalmistajien kanssa. Boschin mukaan järjestelmä olisi yleistyessään entistäkin hyödyllisempi, koska se pystyy antamaan samalla kartta-alueella liikkuville autoille varoituksen kiellettyyn ajosuuntaan liikkuvasta autosta.

Boschin mukaan hälytysjärjestelmää on kokeiltu ja pienimuotoisesti käytetty älypuhelimisissa jo vuodesta 2018 lähtien.

– Kiellettyyn ajosuuntaan liikkumisesta pitäisi tulla hälytys ihan jokaisessa autossa. Kaikki päin vastaantulevaa liikennettä hairahtumisesta johtuvat kuolemat tai loukkaantumiset ovat nykytekniikan aikakaudella kovin turhia, sanoi ajoneuvotietotekniikan toimialajohtaja Mathias Pillin.

Pillin on tietenkin oikeassa. Kun autoissa on navigointijärjestelmiä ja myös liikennemerkkien lukemiseen kykeneviä sovelluksia, Škodaan nyt tulevan varoituksen olisi periaatteessa pitänyt olla käytössä jo kauan sitten.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut