Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kotipeili: Ostettava käy vähiin lainakysynnän kiihtyessä

Kari Ruuska

Lainan päivää vietettiin kuluneen viikon talvisena maanantaina varsin myönteisin odotuksin.

Viime vuoden loppupuoliskolla piristynyt asuntolainojen kysyntä on jatkunut entistäkin vilkkaampana. Tammikuussa 2021 asuntolainoja haettiin kolmanneksen enemmän kuin tammikuussa vuotta aikaisemmin.

– Olisi varmasti vieläkin vilkkaampaa, jos riittäisi ostettavaa. Myynnissä on aiempaa vähemmän isoja perheasuntoja, myös seniorien haluamista 60-80 neliön perheasunnoista on puutetta, tilanteen tiivistää pankinjohtaja Pasi Eronen Keski-Suomen Osuuspankista.

– Asuntorahoitus on ollut viime aikoina erittäin vilkasta. Asuntoluottojemme kanta on kasvanut Jyväskylässä selvästi markkinoita nopeammin, vahvistaa säästöpankkiiri, asiakkuuspäällikkö Ruth Kivelä Säästöpankki Optiasta.

Eronen kuvaa viime vuotta kaksijakoiseksi.

– Alkuvuoden nihkeämmän jakson jälkeen asuntolainakysyntä vilkastui kesällä 2020 ja oli loppuvuoden selvästi vilkkaampaa kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Paitsi lainojen määrä lukumääräisesti, myös lainakoko on kasvussa.

– Asunnonhankintaan haettujen lainojen keskikoko nousi vuoden aikana merkittävästi osin sen takia, että saimme kovimman kasvumme etäasiakkaidemme asuntolainoista pääkaupunkiseudulta ja sen ympäristökunnista.

– Jyväskylässä asunnonhankintaa vaikeutti loppuvuodesta asiakkaiden etsimien asuntojen puute, kun myynnissä oli aiempaa paljon vähemmän tuoreita isoja perheasuntoja, omakotitaloja ja rivitaloasuntoja sekä senioreille sopivia uusia 60-80 neliön kerrostalokoteja.

– Aiempaa useampi asiakas lähti remontoimaan ja varustelemaan vanhaa kotiaan hakemalla remonttilainaa. Myös vapaa-ajan asuntoihin haettiin aiempaa huomattavasti enemmän rahoitusta.

On sentään yksi asia, missä kehitys on kulkenut eri suuntaan.

– Asuntosijoituksiin haetaan aiempaa vähemmän rahoitusta. Vuokra-asuntoja on paljon tyhjinä ja sijoitusasuntoja on laitettu myyntiin, Eronen sanoo.

Ruth Kivelä korostaa, että asiakkaat ovat olleet erittäin aktiivisia myös Säästöpankin suuntaan.

– Lainanhakijat ovat hyvin valveutuneita ja kilpailuttavat pankkeja. Yleisimmin asiakkaat tulevat pankkiin sähköisen lainahakemuksen kautta. Teemme läheistä yhteistyötä Sp-Kodin kanssa ja myös tätä kautta pankkiin tulee runsaasti laina-asiakkaita. Neuvotteluja käydään kaikissa kanavissa; verkko-, puhelin- ja toimipistetapaamisina. Verkkoneuvottelut ovat kasvussa, Ruth Kivelä arvioi.

– Valtaosa Säästöpankin luotonannosta on normaalia asuntojen rahoitusta; asunto-osakkeita ja omakotitaloja. Viime vuonna kesämökkien rahoitus oli paljon tavanomaista vilkkaampaa.

Myös Kivelä on pannut merkille, että asuntolainojen keskikoko on noussut tasaisesti, vaikka rahoitus keskittyy tavanomaisen kokoisiin kohteisiin.

Eronen kertoo, että asuntosäästämisen kasvu viime vuosina on aktivoinut ensiasunnon ostajia.

– Suomalaiset nuoret arvostavat omistusasumista ja ovat liikkeellä ostamassa ensimmäistä kotiaan. Lainansaantimahdollisuudet ovat hyvät.

Ruth Kivelänkin mielestä lainan ottaminen on nyt edullista, koska asuntolainojen marginaalitaso on ollut pitkään laskussa.

– Tällä hetkellä asuntolainaa saa erittäin edullisesti. Marginaalin suuruuteen vaikuttaa asiakkaan maksukyky, omarahoitusosuus, rahoitettava kohde sekä myös Säästöpankin kokonaisasiakkuus.

Kuluva vuosi näyttää asuntolainojen kysynnän osalta viime vuottakin vilkkaammalta.

– Tammikuussa 2021 asuntolainoja on haettu meiltä kolmanneksen enemmän kuin 2020 tammikuussa. Asunnonostohalukkuutta on edelleen hyvin, vain myynnissä olevien haluttujen kohteiden vähäisyys jarruttaa asuntounelmien toteuttamista Eronen harmittelee.

Korot ovat alhaalla, mutta pankit varoittelevat tulevaisuudesta.

– Kun otetaan lainaa 25 vuoden laina-ajalla, niin pitkässä juoksussa voi tapahtua mitä vaan, johon tulee varautua, myös korkotason osalta. Viimeksi reilu 10 vuotta sitten asuntolainakorot olivat eritasolla kuin nyt. Tällä hetkellä markkinoilla nousee arvioita inflaation palaamisesta talouteen ja sitä kautta korkojen nousuodotuksia. Suosittelemme suojautumaan pitkällä korkosuo-jauksella, Eronen sanoo.

Myös Kivelä korostaa, että korkosuo-jaukset (esim. korkoputki tai kiinteä korko) ovat hyvin suosittuja ja suojaus kannattaakin tehdä matalan korkotason aikaan.

Ruth Kivelä katsoo tulevaisuuteen toiveikkaana.

– Säästöpankki Optialla on kasvun strategia ja Jyväskylän alue on pankille keskeinen kasvualue. Rahoituksissa pankki on kilpailukykyinen.

Helpoimmin yhteyden pankkiin saa tekemällä sähköisen lainahakemuksen tai varaamalla ajan sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut