Saksa kiirehtii lakimuutosta – itseohjautuvat autot halutaan sallia noin vuoden kuluttua ensimmäisenä valtiona maailmassa

Autonvalmistajat ovat jo pitkään esitelleet havainnekuvia itseohjautuvista autoista. Tässä Volvon näkemys siitä, kuinka henkilöautoissa tulevaisuudessa matkustetaan. Volvo

Timo Nieminen

Saksa aikoo sallia neljännen tason autonomisen autoilun ensimmäisenä valtiona maailmassa.

Nelostasolla auto voi liikkua ilman kuljettajan toimia niin sanotuissa normaaleissa liikenneolosuhteissa. Kuljettajan puuttumista auton hallintaan edellytetään tällöin vaativissa oloissa eli esimerkiksi kovassa lumi- tai vesisateessa.

Saksan viralliset kommentit autonomisen autoilun sallimisesta ovat tähän saakka olleet varovaisia. Ilmeisesti sallivaa lainsäädäntöä on kuitenkin valmisteltu jo pitkään, sillä aiemmin tällä viikolla julkaistu liikenneministeri Andreas Scheuerin tiedote kertoo Saksan tahdon yksiselitteisesti.

– Saksasta tulee ensimmäinen valtio, jonka alueella itseohjautuvat autot päästetään tutkimuslaboratorioista maanteille. Olen iloinen voidessani ilmoittaa, että Saksan hallitus on poistanut esteet autonomisuuden sallivan lakiesityksen etenemisestä parlamentin käsittelyyn. Tavoitteena on saada uudistunut laki voimaan 2022, mikä siis tarkoittaa, että jo noin 12 kuukauden kuluttua Saksan tiellä voisivat liikkua nelostason autonomiseen ajamiseen kykenevät ajoneuvot, Scheuer totesi liikenneministeriön julkaisemassa lausunnossa.

Andreas Scheuerin lausunto jättää toki monia kysymyksiä. Ilmeisesti neljännen tason autonominen autoilu sallitaan vuonna 2022 vain tarkasti määritellyillä tieosuuksilla. Niitä olisi kuitenkin sekä moottoriteillä että taajamissa. Vastuukysymykset ongelmatilanteissa vaativat myös täsmämuotoiluja lakiin.

Autoteollisuus on jo pitkään lobannut itseohjautuvuuden vapauttamista. Esimerkiksi suurten saksalaisten autonvalmistajien mukaan tarvittava teknologia on jo olemassa, eikä neljännen tason tiellä enää ole kuin lainsäädännöllisiä ja henkisiä esteitä. Jälkimmäisellä viitataan tavallisten kansalaisten ennakkoluuloihin, jotka paljastuvat kaikissa itseohjautuvuudesta tehdyissä mielipidekyselyissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut