Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Eläkeläinen Karl Magnusson, 68, rakenteli kymmenisen vuotta Jaguaria autotallissaan – sitten rapsahti puolen miljoonan euron korvausvaatimus tekijänoikeusrikkomuksesta

Tässä on kiistelty Jaguar C-Typen ruotsalaiskopio. Auton rakentaneen Karl Magnussonin tyttären ottamassa kuvassa auto ei näytä vielä olevan katsastettu liikennekelpoiseksi. Facebook / Elisabeth Magnusson

Timo Nieminen

Autotehtaalta eläköitynyt Karl Magnusson, 68, on jo vuosia sitten saanut länsiruotsalaisessa kotikunnassaan Kungälvissä kutsumanimen "herra Jaguar". Nimitys juontuu siitä yksinkertaisesta syystä, että Magnusson on kotikulmillaan tunnettu kiihkeästä innostuksestaan Jaguarin autoihin.

Reilut kymmenen vuotta sitten Magnusson aloitti autotalliprojektin, jota hän askarteli kiireettömästi. Tarkoituksena oli tehdä ensimmäisten eläkevuosien ajankuluksi kopio vuosimallin 1951 Jaguar C-Typestä. Alkuperäinen C-Type on ollut ison rahan keräilyharvinaisuus, koska niitä tehtiin vain 53 kappaletta.

Magnusson sai yhdeksän vuoden ponnistelun jälkeen C-Typensä valmiiksi. Hän otti Jaguarin kesäautokseen ja vuokrasi sitä pikkusummalla hääautoksi.

Sitten tuli viesti Ruotsin patentti- ja markkinaoikeudelta. Autonvalmistaja Jaguar Land Rover vaati korvauksia tekijänoikeusrikkomuksesta. Oikeus katsoi Jaguarin olevan oikeutettu viiden miljoonan Ruotsin kruunun (= 490 000 euroa) korvauksiin.

Tekijänoikeuksia on tavattu perätä esimerkiksi musiikissa ja journalismissa, mutta nyt ne laajentuivat automuotoiluun.

Magnusson on hämmentynyt muun muassa siksi, että hän jopa vieraili Jaguar Classicin virallisella pajalla Keski-Englannissa ja kertoi projektistaan. Visiitin jälkeen hän oli saanut kirjeen, jossa vain muistutettiin, ettei C-Typeä voi valmistaa kaupallisiin tarkoituksiin.

– Jaguar Classicin väki kannusti minua jatkamaan projektia, mikä lisää entisestään hämmästystäni.

– Jotenkin tuntuu, ettei tämä oikeasti ole autohistorian ensimmäinen automalli, josta on tehty kopio alan harrastajan autotallissa, Karl Mugnusson sanoi Kungälvs Posten -lehden haastattelussa.

Magnussonin hankkeen pahin epäonni oli ehkä se, että se tuli julki huonoon aikaan. Jaguar Classic Worksin pajalla nimittäin on päätetty valmistaa käsin kahdeksan kappaletta C-Typen Classic Continuation -versioita, joiden hinta on noin 1,5 miljoonaa puntaa (= 1,7 miljoonaa euroa).

Jaguarin kannalta on vähän noloa, jos virallisista kopioista pyydetään tuhti hinta, mutta samaan aikaan ruotsalainen eläkeläinen pystyy pienin kustannuksin suunnilleen samaan autotallissaan.

– Me Jaguar Land Roverilla suhtaudumme tekijänoikeuksiin todella vakavasti. Ruotsalaisen oikeusasteen päätös tietenkin vain vahvistaa näkemystämme, että oikeuksiaan täytyy suojella. Emme halua torpedoida kenenkään Jaguar-harrastusta, mutta emme hyväksy Jaguarille rekisteröidyn tuotteen kaupallista hyödyntymistä luvattomasti, muotoili Jaguar Land Roverin viestintäosasto yhtiön vastauksen.

Ruotsissa on jo syntynyt kansalaisten varainkeräys Karl Magnussonin hyväksi. Mellansvenssonin eli perusruotsalaisen näyttää olevan vaikea hyväksyä ison autonvalmistajan rankan mittakaavan hyökkäys autoja harrastavaa eläkeläistä vastaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut