Lukijakysymys: "Eikö tuulilasinpyyhkijöitä saa talvisin pysäköitäessä nostaa ylös lasista?"

Tuulilasiin kiinni jäätyvät pyyhkijät ovat kiusallisempi juttu kuin amerikkalaislehden listaamat ongelmat pyyhkijöiden nostamisesta ylös.. Riitta Kumpulainen

Timo Nieminen

Auto- ja liikennetoimituksen lukijakysymykset käsittelevät yleensä autojen tekniikkaa tai liikennesääntöjen tulkintoja. Toimittajan täytyy vastausten löytämiseksi useimmiten soittaa asiantuntijalle.

Tällä kertaa lukijakysymys on erikoinen – ja toimitus uskaltautuu vastaamaan siihen kilauttamatta kaverille.

Sähköpostitse lähetetty kysymys on tällainen:

"Kaverini pisti linkin jonkin amerikkalaisen autolehden nettijuttuun. Jutussa väitettiin, ettei talvisin pitäisi koskaan nostaa tuulilasinpyyhkijöitä irti lasista, kun auton pysäköi. Pahimmassa tapauksessa pyyhkijät nostamalla voi rikkoa sekä tuulilasin että pyyhkijät. Pitääkö tämä paikkansa?"

Autotoimitus kiittää kysymyksestä, joka piristi työpäivää ihan mahtavasti.

Näin opettaa amerikkalaislehti: "Älä nosta tuulilasinpyyhkijöitä ylös talvella." Kuvakaappaus / Car Bibles -lehti

Lukijan välittämästä linkistä löytyi Car Bibles -lehden 18. helmikuuta julkaisema artikkeli Don't Put Your Windshield Wipers Up in Winter (= Älä nosta tuulilasin pyyhkijöitä ylös talvella).

Toimittaja Kevin Williams opasti, että pyyhkijöiden nostaminen voi olla tuhoisaa (ihan totta, hän käytti sanaa destructive). Tuhoisaa se on kuulemma siksi, että pyyhkijät ja niiden tekniikka on suunniteltu pelkästään pitämään pyyhkijänsulat kiinni lasissa. Pystyssä sojottaviin pyyhkijöihin osuva kova tuuli voi kuulemma vahingoittaa jopa pyyhkimen mekanismia. Jos pyyhkijäsi pitänyt erikoista ääntä ja toimivat huonosti, se saattaa Car Biblesin mukaan johtua turhasta ylösnostelusta.

Lehden mukaan on myös mahdollista, että ylösnostetut pyyhkijät rikkovat myrskytuulessa tuulilasin.

Tuota noin.

Eipä ole ainakaan Jyväskylän seudulla vielä koettu sellaista maailmanlopun myrskyä, että pyyhkijät olisivat mäiskineet tuulilaseja pirstaleiksi.

Nykyisin puhutaan usein medialukutaidosta. Ihmisen pitää pystyä arvioimaan mediasisältöjä kriittisesti. Nyt kehotamme käyttämään tuota taitoa.

Ja Suomen pakkasissa kannustamme nostamaan tuulilasinpyyhkijät irti lasista, jos auto on parkissa ulkona. Se on vanha pikkukikka, joka säästää paljon aikaa ja vaivaa liikkeelle lähdettäessä. Lisäksi kikka pitää pyyhkijänsulat paremmassa kunnossa, kun ne eivät jäädy jatkuvasti kiinni lasiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut