Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oivoi, Lamborghini – taisitte innostuksissanne aivan tyystin unohtaa Laitisen Jannen

Todellinen ennätys jäi tekemättä, mutta maisemat Lamborghini Urus -katumaasturin taustalla ovat upeat. Lamborghini

Timo Nieminen

Autonvalmistaja Lamborghini lähetti innostuneen tiedotteen. Lamborghinin väki oli jättänyt ylpeyttä pulppuavasta englanninkielisestä viestistä pois oikeastaan vain suomalaisen iskelmän laatusanat "kaunis, rietas ja onnellinen". Lamborghini Urus oli tekstissä monta kertaa esimerkiksi outstanding ja exceptional eli erinomainen ja harvinaislaatuinen.

Lamborghinin tiedote itsessään on eräällä tavalla harvinaislaatuinen. Siinä ei ole annettu tosiasioiden häiritä lennokasta markkinointiviestintää. Kertaakaan ei tietenkään muisteta mainita, että autonvalmistajan ilmeisen ison vaivannäön avulla rakentama ponnistus taisi haukata näyttävästi sitä itseään.

Lamborghini kertoo, että sen Urus Super -katumaasturi saavutti "ennätyksellisen autolla jäällä ajon nopeuden" eli 298 kilometriä tunnissa. Italialaisyritys kertoo, että harjoitusajossa Baikal-järven jäällä mitattiin vielä hurjempi eli 302 kilometrin tuntinopeus.

Lisäksi Lamborghini kertoo Urus-maasturin kellottaneen tuhannen metrin kiihdytyksessä keskinopeuden 114 kilometriä tunnissa. Ennätys kuulemma sekin.

Luvut näyttävät vaikuttavilta ja ovat arvatenkin Lamborghinin omia ennätyksiä ja ehkä jopa yrityksen kotiseudun Emilia-Romagnan piirinennätyksiä. Autoilla on kuitenkin liikuttu jäällä paljon nopeammin.

Guinnessin ennätysten kirjan viralliset, jäiset nopeusennätykset ovat Janne Laitisen nimissä. Nokian Renkaiden testikuljettaja mittautti Perämerellä Oulun edustalla Audi RS6:n nopeudeksi 335,713 kilometriä tunnissa. Laitinen on mittauttanut jäällä useita kertoja yli 300 kilometrin tuntinopeuden. Laitisen nimissä on myös sähköautojen jäällä kiitämisen ennätys 252,09 kilometriä tunnissa.

Lamborghinin mukaan "ennätyksen" mahdollisti 4,0-litrainen V8-tuplaturbo. Sen avulla Urus kuulemma kiihtyy nollasta sataseen 3,6 sekunnissa ja nollasta 200 kilometriin 12,8 sekunnissa.

Urheilutermein sanottuna Lamborghini Urus teki parhaansa ja nyt voimme todeta, mihin se riitti.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut