Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kotipeili: Saunaton koti on nouseva trendi

Lapti rakentaa kolmen talon korttelia Haukkalaan

Kari Ruuska

Rakennusliike Lapti kokeilee rohkeasti ajatusta rakentaa asuinkerrostalo, jossa ei ole ainoatakaan huoneistosaunaa. Saunomaan toki pääsee pohjakerroksen taloyhtiösaunassa.

Harjakorkeudessa oleva 30 asunnon Jyväskylän Sivakka valmistuu lokakuussa Haukankaaren tontille Haukkalaan, jossa sen naapureina ovat viime syksynä valmistunut Sompa ja Sivakan jälkeen rakennettava Porkka. Sen jälkeen koko kortteli on valmis likipitäen samaan aikaan naapurikorttelin kanssa.

Lapti-korttelin kolmen asuintalon ja autokatosten väliin muodostuu turvallinen piha-alue oleskelu- ja leikkipaikkoineen. Kaikissa asunnoissa neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, kodit ovat korkealuokkaisia ja materiaalit laadukkaita.

Asuntomyyjä Piia Survo Laptilta sanoo, että ilmapiiri on selvästi takavuosista ja -vuosikymmenistä muuttunut.

– Kaikki asiakkaat eivät enää halua kotiinsa saunaa. Olemme huomanneet, että joissakin asunnoissa käyttämätön sauna ajaa varaston virkaa. Monet aktiiviset nuoret saunovat muualla: uimahalleilla, kuntosaleilla jne. Monella kerrostaloasukkaalla on jokin vapaa-ajan asunto, josta löytyy sauna. Päätimme kokeilla rakentaa koko talo ilman asuntosaunoja, emmekä ainakaan vielä ole huomanneet, että saunattomuus olisi myyntiä hidastanut, Survo selvittää.

– Sitten jos asiakas välttämättä saunan kotiinsa haluaa, me etsimme hänelle sellaisen asunnon. Niitä löytyy jopa samasta korttelista, syksyllä valmistuneessa Sommassa on viisi saunallista kolmiota vapaana, Piia Survo kertoo.

Lokakuussa valmistuvaan Sivakkaan tulee neljä yksiötä (28,5 m2), 18 napakkaa kaksiota (31-44 m2), kahdeksan 3h+k -asuntoa (63,5-67 m2). Kaikki ovat siten suhteellisen pieniä asuntoja.

– Jos talossa olisi isoja perheasuntoja, niihin tottakai rakennettaisiin omat saunat, Survo uskoo.

Eipä saunaton kerrostaloasunto mikään uusi asia ole. Viime vuosisadalla 1980-luvulle saakka kerrostalot, jopa osa rivitaloista rakennettiin taloyhtiösaunojen varaan. Sitten saunoja on rakennettu asuntoihin ahkerasti aina viime vuosiin saakka, kunnes tehokkaiden neliöiden ajatus on taas muuttamassa suuntausta.

Saunattomien asuntojen ajatusta Lapti on toteuttanut muissakin kohteissaan pienissä asunnoissa. Myös Haukankaaren kahteen naapuritaloon yksiöt ja osa pienistä kaksioista on rakennettu tai rakennetaan saunattomiksi. Piia Survo sanoo näitä taloja hybrideiksi.

Haukankaari on uusi asuinalue, jota rakennetaan entisen koulun tontille, Haukkalan asuinalueen eteläosaan. Muutamaa kerrostaloa lukuunottamatta alue on pientalovaltaista, ympäristön kodit ovat enimmäkseen omakotitaloja.

Haukkala tunnetaan lähteestään, josta monet jyväskyläläiset ovat tottuneet hakemaan kahvivetensä. Haukankaaren talot ovat puolen kilometrin päässä lähteeltä.

Asuinalueen ehdoton valtti on ympäröivä luonto luonnonsuojelualueineen, polkuineen sekä vaellus-, hiihto- ja pyöräilyreitteineen. Reittien varrelta löytyy laavuja ja nuotiopaikkoja taukojen pitoon. Pirunluola on erityisesti pojille tutuksi tullut seikkailupaikka.

Vauhtia etsiville Laajavuoren hiihtokeskus tarjoaa monipuoliset laskettelu- ja extreme-mahdollisuudet. Itäpuolelta aluetta rajaa Tuomiojärvi, joka on lihasvoimalla vesillä liikkuvien ja virkistyskalastajien keidas keskellä kaupunkia.

Palokankeskukseen Haukankaarelta on matkaa 3,5 kilometriä, Kortepohjan palveluihin noin kaksi kilometriä ja kaupungin keskustaan viitisen kilometriä. Laajavuoren kylpylä ja hiihtokeskus ovat kilometrin päässä.

Lapti Oy on nopeasti kasvava oululaislähtöinen rakennuskonserni, jolla on Oulun lisäksi toimistot muun muassa pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Kuopiossa.

Yhtiön Jyväskylän toimisto avattiin vuonna 2016 ja jo seuraavana vuonna ensimmäiset asuintalot alkoivat rakentua.

Lapti on rakentanut Jyväskylään seitsemän Aallonportin kerrostaloa yliopistokampuksen naapuriin ja osan Kivelänrannan ns. käärmetalosta Tuomiojärven rantaan. Ensimmäisten joukossa rakennettiin myös Äänekoskelle As Oy Rantapuisto. Alkamassa on Asunto Oy Jyväskylän Ilmarin rakentaminen keskustaan Ilmarisenkadulle. Käytännössä kaikki valmistuneet asunnot on myyty.

Piia Survo kertoo, että rakentamistahti jatkuu Jyväskylän seudulla vilkkaana.

– Kaikkea ei voi vielä paljastaa, mutta kevään aikana julkistetaan kerrostalohanke keskusta-alueelle, Ristonmaalle on kaavailtu modernia pienkerrostaloa, Aittorinteelle ja Vaajakosken keskustaan kerrostaloja täydennysrakentamisena.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut