Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Kuvia koko elämästä

Jos pitäisi valita vain yksi tavara, mitä kodistaan nappaisi matkaan, moni ottaisi valokuva-albumin. Perhekuvat, hääkuvat, valmistujaiskuvat ja kuvat lapsista tai heidän odotusajastaan ovat rakkaita ja täynnä tärkeitä muistoja. Ammattivalokuvaajan ottamana kuvat onnistuvat varmasti.

Jyväskyläläisvalokuvaaja Arto Tapio toteaa, että ihan kaikista kuvattavista saa hyvän kuvan. Kuvaajalla on ammattitaitonsa kautta monia tekniikoita saada täydellinen otos kuvattavastaan, aina tunteiden tai mielikuvien luomisesta teknisempiin seikkoihin. Usein Arto Tapio pyrkii löytämään kuvan takaa myös tarinan.

– Kaikista on mielestäni mahdollista saada hyvä kuva. Ennen kaikkea kuvaustilanteen pitää mielestäni olla rento. Usein yritän saada mallin näyttämään kameralle jotain tunnetta tai koitan keksiä kuvan taakse jonkun tarinan, jonka avulla malli pääsisi tietyyn tunteeseen kiinni. Lisäksi minulle on kuvausurani alussa neuvottu ohjaamaan valoa mallin silmiin. Tämä on mielestäni ollut hyvä ohje ja käytännössä olen tätä pyrkinyt sitten noudattamaan.

Arto Tapio kertoo kuvaustyylinsä olevan melko minimalistinen. Inspiraatiota hän hakee myös muiden valokuvaajien ottamista kuvista. Valokuvata voi monessa paikassa, mutta tiettyjä kriteereitä on hyvä noudattaa. Arto Tapion mukaan taustan olisi esimerkiksi hyvä olla mahdollisimman rauhallinen – ei siis mitään sekavaa tai ylimääräistä taustalle.

– Tykkään paljon minimalistisuudesta. Kiinnitän ensimmäisenä huomiota valoon ja kuvan taustaan. Kuvauspaikassa pitää olla hyvä valo, se on kaiken a ja o. Mahdollisimman rauhallinen tausta toimii kuvissa parhaiten. Koen onnistuneeni, jos kuva herättää ihmisissä tunteita – olivat ne sitten käytännössä minkälaisia vain.

Arto Tapio kuvaa sekä muutaman valokuvaajan yhteisstudiossa Seppälässä että muissa miljöissä, hieman sesongista ja asiakkaan toiveista riippuen.

– Menee melkeinpä vuodenaikakohtaisesti, kuvataanko studiossa vai muualla. Kesällä teen paljon enemmän keikkaa miljöössä, esimerkiksi asiakkaiden kotona tai luonnossa. Talvella sitten ollaan merkittävästi enemmän studiolla.

Perhettä, häitä, lapsia

Hyvin suuressa suosiossa ovat perinteisten hääkuvausten lisäksi lapsi- ja perhekuvaukset. Arto Tapion mukaan eniten lapsikuvauksissa käy 1-vuotiaita lapsosia. Myös huomenlahja- ja odotusajankuvauksia tehdään ja niitä valokuvaaja toivoisikin lisää.

– Näitä kuvia minulla on portfoliossa sekä somessa eniten esillä ja tykkään myös tehdä tällaisia kuvuaksia. Toisaalta haluaisin samalla tehdä enemmän huomenlahjakuvia ja odotusajankuvia, joita olenkin enemmän laittanut esille sosiaaliseen mediaan, hän kertoo.

Korona-aika siirsi ja peruutti viime vuoden kevään ja kesän kuvaukset. Ensi kesän hääkuvausten tilanne on Arto Tapion mukaan kuitenkin vielä hieman auki – monet kuvaukset siirtyvät kuitenkin alkukesästä etäämmälle.

– Hääkuvauksia on viime vuonna ja tänä vuonna peruttu tai siirretty yhteensä varmaan kymmenen kappaletta. Viime keväänä olin maaliskuun puolesta välistä heinäkuun puoleen väliin vailla minkäänlaisia keikkoja. Silloin ihmiset olivat enemmän varpaillaan asian kanssa. Ensi kesän hääkuvaukset on peruttu tai siirretty etäämmälle kesäkuun loppuun saakka. Vaikutus on ollut taloudellisesti suuri, Tapio sanoo.

Hän kertoo, että tällä hetkellä kuitenkin muita, pienempiä kuvauksia tehdään aktiivisesti ja ne pystytään toteuttamaan koronan kannalta turvallisesti.

– Esimerkiksi lapsikuvauksia, perhekuvauksia sekä odotuskuvauksia löytyy kalenterista taas ihan kivasti onneksi.

Hääkuvaukset ovat niitä perinteisimpiä ja tärkeimpiä kuvauksia monen elämässä. Ne onkin syytä varata ajoissa ja pohtia etukäteen sitä, mitä hääkuviltaan toivoo.

– Ensi vuoden kalenteri täyttyy tällä hetkellä. Normaalisti hääkuvaaja varmaankin varataan ensimmäisten palveluiden joukossa kirkon, pitopalvelun ja juhlapaikan kanssa. Näin ainakin toivon.

Hääkuvaukseen pakettina kuuluu erilaisia asioita ja kuvauksen hinta määräytyy sen mukaan, kauanko kuvaaja on paikalla juhlissa. Toki mahdollista on saada vaikkapa pelkät hääpotretit ja kuvat vihkiseremoniasta.

– Minun hääkuvauspakettiini kuuluu hääpalaveri, vihkimisen kuvaus, potretit ja juhlan kuvaaminen, jolloin olen paikalla kahdeksasta kymmeneen tuntia. Lisäksi mukana on kaikkien kuvien peruskäsittely: kahdeksan tunnin setistä asiakkaalle tulee noin 150-300 valokuvaa. Muutaman potretin käsittelen huolellisemmin ja kuvat laitetaan salasanalla toimivaan galleriaan. Kuvat asiakas saa muistitikulla tai korona-aikaan web-linkillä, Arto Tapio kertoo.

Kuvankäsittely kuuluu valokuvaajan palveluihin. Joitain kuvia käsitellään merkittävästi enemmän kuin toisia.

– Kuvien jälkikäsittelyssä on mielestäni hyvä säilyttää luonnollisuus, mutta jos esimerkiksi mallilla on keskellä otsaa joku näppy, mikä ei ole siinä enää parin kuukauden päästä, saatan ottaa sen pois kuvasta. Tärkeää on kuitenkin käydä nämä asiat läpi asiakkaan kanssa ennen, kuin kuvat muokataan.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.