Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tulevaisuus tuli jo – aaltojen energiaa hyödyntävä sähköautojen latauspiste otettiin käyttöön

Cullivoen satamassa Shetlanninsaarilla ladataan sähköautoja aaltovoimalla tuotettavalla energialla. Nova Innovation

Timo Nieminen

Shetland News -sanomalehden mukaan Nova Innovation -yhtiön ensimmäinen aaltovoimaa hyödyntävä sähköautojen latauspiste on otettu käyttöön Cullivoen satama-alueella Skotlannissa.

Lehden mukaan Nova Innovation aikoo käyttää aaltovoimaa useilla Skotlantiin perustettavilla latausasemilla. Kovien tuulten usein pieksämää Skotlantia ympäröivät Atlantti ja Pohjanmeri, joten se on erinomainen koekenttä aaltovoimaloille.

Nova Innovationin tuotantomenetelmä perustuu meren pohjaan pystytettyihin turbiineihin. Niihin kiinnitetyt generaattorit muuttavat liike-energian sähköenergiaksi.

Veden aaltoliikkeen hyödyntämistä sähköntuotannossa on epäilty. Skotlannissa turbiinit pyörittävät sähköä jopa teollisuuden tarpeiksi. Nova Innovation

Nova Innovation on tuottanut Atlantin aalloista kumpuavaa sähköä Shetlandinsaarilla koteihin ja yrityksiin vuodesta 2016 lähtien. Esimerkiksi pari viskitislaamoa on jo jonkin aikaa saanut tuotantoa ylläpitävän sähkönsä merestä.

– Aaltovoiman jatkuva kehittyminen energialähteiden joukossa on äärimmäisen innostava asia meille alan tuotekehityksen parissa pitkään työskennelleille. Shetlandinsaarilla tuulivoima alkaa olla jo mukana kaikissa arkisissa toiminnoissa, alkaen teenkeitosta ja päätyen autoiluun. Tämä on kestävää energiantuotantoa parhaimmillaan, Nova Innovationin toimitusjohtaja Simon Forrest iloitsi skottilehden haastattelussa.

Veden aaltoliikkeen hyödyntämistä sähköntuotannossa on pidetty erittäin hankalasti toteutettavana. Skotlannin esimerkiksi kuitenkin todistaa, että aaltoenergia voi olla toimiva ratkaisu.

Britanniassa on 14 613 julkista sähköautojen latausasemaa, joissa on yhteensä noin 23 000 latauspistettä. Se on melko vähän 66 miljoonan asukkaan valtiossa, jossa keskustellaan polttomoottoriautojen myyntikiellon aikaistamisesta jo vuoteen 2030. Alkuperäisessä suunnitelmassa se oli tavoitteena vuoteen 2035 mennessä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut