Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Autokauppa räjähti Ruotsissa: 71,7 prosentin kasvu maaliskuussa – hurjille luvuille ja Volvon voitonmarssille on selkeä selitys, jolla ei ole mitään tekemistä koronan kanssa

Volvo otti lataushybrideillään täyden hyödyn Ruotsin autokaupan villistä maaliskuusta. Joka neljäs ensirekisteröity henkilöauto oli Volvo. Volvo

Timo Nieminen

Jos seuraa säännöllisesti Ruotsin autokaupan tilastoja, ensimmäinen vilkaisu maaliskuun 2021 lukuihin tuottaa tyrmistyneen reaktion.

Voi mitä sanotte näistä faktoista:

Ruotsissa ensirekisteröitiin maaliskuussa 47 600 henkilöautoa. Se on suurin maaliskuun lukema sinä aikana, kun Ruotsissa on koottu tilastoja autokaupasta. Vuoden 2020 maaliskuuhun verrattuna kasvua on 71,7 prosenttia, eikä vuosi sitten edes ollut huono vaihe maan autokaupassa. Hurjan maaliskuun ansiosta tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen ensirekisteröinnit Ruotsissa näyttävät lukemaa 90 870. Suomessa vastaava saldo on 27 978, eikä koko viime vuoden lukukaan (96 418) näytä meillä kovin paljon Ruotsin tammi-maaliskuuta suuremmalta.

Selitys on yksinkertainen. Ruotsissa tuli huhtikuun alussa voimaan asetus, jolla pienennetään ladattavien hybridien hankintatukea ja korotetaan tukea täyssähköautojen kaupanteossa.

Valtion tuki pistokehybridien hankintaan putoaa keskimäärin 10 000 kruunua/auto. Se tarkoittaa noin tuhatta euroa, mikä sai töpselihybridien ostajat liikkeelle. Autojen luovutuksia kiirehdittiin maaliskuulle. Se toi ladattavien hybridien kauppaan 212 prosentin kasvun verrattuna maaliskuuhun 2020.

Täyssähköisten autojen ensirekisteröinnit sen sijaan olivat maaliskuussa laskussa. Siihen löytyy selitys samasta asetuksesta: täyssähköautojen hankintatuki nousi huhtikuun alussa 60 000 kruunusta 70 000 kruunuun eli ostaja noukki valtiolta noin tuhannen euron lisätuen, kun jätti ensirekisteröinnin huhtikuulle.

Maaliskuun pöhinän suurin hyötyjä oli Volvo. Sen markkinaosuus nousi 25,0 prosenttiin, mikä on Volvon paras kuukausinoteeraus kotikentällä seitsemään vuoteen. Volvoja lähti asiakkaille peräti 11 866 kappaletta. Kakkosena oli Volkswagen (4 651).

Mallikohtaisessa tilastossa Volvon juhlat olivat vielä komeammat: 1) Volvo S/V60, 2) Volvo XC40, 3) Volvo XC60, 4) Volvo S/V90, 5) Toyota RAV4.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut