Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kotipeili: Korona nosti mökkibuumin

Kakkosasuntoja käytetään sekä työhön että lomanviettoon.

Kari Ruuska

Korona-aika on lisännyt vapaa-ajan asuntojen käyttöä sekä loman että etätyön tarpeisiin. Aikaisemmasta poiketen mökkejä hankkivat nyt myös nuoret ja nuoret perheet, kun matkustelu on rajoitettu minimiin.

Mökkikauppa vilkastuu kaiken aikaa ja lumien sulaminen vauhdittaa sen täyteen mittaansa.

Kauppa kävi hetken huililla vuodenvaihteen tienoilla, mutta käynnistyi uudelleen jo tammikuussa. Talvella kysytään erityisesti ympärivuotiseen käyttöön sopivia mökkejä, myös lomakeskuksiin rakennetut vapaa-ajanasunnot menevät hyvin kaupaksi.

Välittäjäväki odottaa vilkasta mökkikauppasesonkia. Ainoa viilentäjä mökkibuumille voi olla myytävän puute. Tällä hetkellä etuovi.comin kautta Keski-Suomessa on myynnissä noin 190 vapaa-ajanasuntoa ja runsaat parisataa tonttia.

Toimitusjohtaja Janne Särkkä OP Koti Keski-Suomesta odottaa vilkkaimman sesongin alkavan, kunhan mökeille päästään lumien sulaessa.

– Mökkimarkkinat huilasivat hetken vuodenvaihteen ympärillä, mutta käynnistyivät uudelleen heti vuoden alussa. Vilkkain sesonki on vasta tulossa.

– OP Kodilla on tarjolla koko ajan hyvä valikoima mökkejä, mutta näinä aikoina tarjonnan määrä ei ehdi kasvamaan kovin suureksi hyvän kysynnän takia, Särkkä sanoo.

Mökkikauppojen keskihinta on pysynyt vilkkaassakin markkinatilanteessa melko vakaana, n. 90.000 euron tasolla.

– Kysyntää on hyvin koko Keski-Suomen alueella niin pienten kuin isompienkin

järvien rannoilla. Etelä-Suomesta tuleva kysyntä on ollut kasvussa ja se on ulottunut nyt jopa pohjoiseen Keski-Suomeen saakka, Särkkä pohtii.

Ostajien profiili on korona-aikana hieman monipuolistunut ja laventunut ikähaitariltaan. mm. lapsiperheitä on asiakkaina normaalia enemmän.

– Korona-aika on pidentänyt selvästi mökin käyttöaikaa, kun matkustaminen on muuten ollut pannassa. Mökkiä myös lainataan ja vuokrataan. Vapaa-ajan asunnon käyttö on selvästi laajentunut kesäkauden ulkopuolelle, mikä osin näkyy myös ostajien toiveissa mökin varustetason ja laadun suhteen, Särkkä sanoo.

Myyntineuvottelija Mikko Laurila Kiinteistönvälitys Enbergiltä muistuttaa, että mökkikauppa kävi kuumana jo vuosi sitten, koronan vauhdittamana.

– Tänä vuonna myyntikausi käynnistyi poikkeuksellisen aikaisin jo tammikuussa. Perheet, jotka jäivät vuosi sitten ilman mökkiä, olivat hyvissä ajoin liikkeellä. Alkuvuodesta yli puolet mökkinäytöillä käyneistä kertoivat etsineensä sopivaa mökkiä jo vuosi sitten.

Laurilan mukaan eniten kysyntää on noin tunnin etäisyydellä Jyväskylästä sijaitsevilla mökeillä, isojen vesistöjen rantakohteet ovat erityisen haluttuja.

Pääkaupunkiseudulta tulevat arvostavat Jyväskylän eteläpuolella sijaitsevia kohteita, joihin ajomatka on n. 3 tuntia. Kysyntää on sekä niukasti varustelluista, että korkeatasoisista mökeistä.

– Etätyöskentelijät arvostavat tilaa, useaa makuuhuonetta ja korkeaa varustelutasoa, jotta mökillä voi sekä viettää vapaa-aikaa että työskennellä pitkiäkin aikoja. Myös omarantaisia omakotitaloja kysytään paljon.

Laurilan mukaan kysyntä on sitä tasoa, että voi puhua jo mökkibuumista.

– Hintataso ei ole juuri muuttunut. Hintatietoisuus on hyvä ja me toki opastamme myyjiä hintapyynnön asettamisessa oikealle tasolle, jotta kauppa saataisiin toteutumaan.

– Mökeillä vietetään paljon aiempaa enemmän aikaa. Kannustan mökkiläisille palveluja tuottavia yrittäjiä olemaan nyt aktiivisia, jotta asiakassuhteet saadaan luotua. Nyt niille on tarvetta.

Remontoitaville mökeillekin ostajia löytyy, mutta…

– Valmiiksi remontoituja kokonaisuuksia arvostetaan, koska niistä päästään nauttimaan heti. Jos remonttitarve on ilmeinen, ostaja voi päätöksenteon helpottamiseksi pyytää tarjouksia remontteja tekeviltä yrityksiltä. Tällöin saa realistisen käsityksen remontin vaatimasta investointitasosta, Mikko Laurila pohtii.

Yrittäjä Sanna Hotanen, Kiinteistömaailma Tourulasta kertoo, että mökkikausi on jo alkanut ja rohkaisee ottamaan pikaisesti yhteyttä välittäjään, jos aikoo myydä mökkiään tänä keväänä.

– Nyt heti on hyvä aika edetä myyntiaikeissa. Vaikka kauppaa tehdäänkin ympäri vuoden, niin kyllähän mökkikaupan parasta aikaa on kevät/kesä luonnon herätessä ja ilmojen lämmetessä. Moni haluaa jo alkukesää viettämään omalle mökille.

Mökkikausi on Hotasen mielestä alkanut ja hän odottaa sen yhä vilkastuvan kesää kohden.

– Jos oma mökki on haaveissa, kannattaa olla yhteydessä välittäjään ja kertoa toiveistaan, autamme mielellämme sopivan kohteen löytämisessä.

Hotanen kertoo, että edelleen eniten kiinnostavat hyväkuntoiset 100 000 +/- -hintaiset kohteet järkevällä etäisyydellä ja hyvällä tieyhteydellä.

– Sähköt, oma rauha, oma ranta ja helppohoitoisuus ovat tärkeitä tekijöitä. Isojen vesistöjen, kuten Päijänne, äärellä olevat kiinnostavat aina. Sijainti, vesistö, ilmansuunta ja kunto (rakennusten ja ympäristön) ovat pitkälti päätöksen määrittäviä tekijöitä. Toki näissäkin vaihtelee asiakkaan mukaan, mitä asioita painottaa, kaikentyyppisille kyllä ostaja löytyy.

Ilmansuunta Hotanen pitää tärkeänä, halutaan että aurinko paistaa (silloin kun paistaa) eli etelään ja länteen avautuvat ovat suosiossa.

– Selkeästi on myös nähtävissä, että kalliimpien, omakotitalotasoisten ”kakkoskotien” kysyntä on lisääntynyt etätyön tekemisen myötä.

Hotasen mukaan myös vapaa-ajan tonttien kysyntä on selkeästi vilkastunut ja kiinnostusta rakentamiseen on. Etätyö on nostanut kiinnostusta tasokkaampiin, mukavuuksilla varustettuihin ”kakkoskoteihin”.

Kiinteistömaailmassa mökkikauppaa on tehty myös talvella. Kysyntää on ollut tasaisesti Keski-Suomen alueella koko ajan.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut