Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Katso rujot kuvat – jopa testaajat kavahtivat, kun Dacian uudistuneet mallit rämpivät kaksi tähteä kolaritesteissä

Dacia vastasi Euro NCAPin kritiikkiin lyhyesti, että uusi Sandero and Sandero Stepway "takaavat matkustajille korkean tason turvallisuuden". Dacia kuitenkin nöyrtyi toteamaan, että se ottaa kolaritestin tulokset huomioon tuotekehittelyssään. Euro NCAP

Timo Nieminen

Autojen turvallisuustestaaja Euro NCAP on testannut jälleen erän uusia tai uusiutuneita henkilöautomalleja. Testaajat ovat viime aikoina kiitelleet autonvalmistajia loistavasta suhtautumisesta turvallisuuden lisäämiseen, mutta tällä kertaa palautteeseen mahtui myös peittelemätöntä kritiikkiä.

Uudistuneet Dacia Sandero Stepway ja Dacia Logan saivat vain kaksi tähteä. Se on näinä turvallisuuden korostumisen aikoina sekä yllättävää että harvinaista.

– Dacia on selvästi löytänyt oman asiakaskuntansa ja omat markkinansa, joilla se operoi. Dacia pitää kiinni valitsemastaan linjasta. Kaksi tähteä osoittaa hyvin vähäistä kunnianhimoa turvallisuuden suhteen, vaikka sitten puhuttaisiinkin niin sanotuista halpa-autoista. Tiettyjen turvallisuusvarusteiden puuttuminen Dacioista yllättää, sillä pian ne joka tapauksessa on oltava EU-alueella myytävissä autoissa, hämmästeli Euro NCAPin pääsihteeri Michiel van Ratingen.

Dacia Sandero Stepway ja Logan saivat testin neljältä osa-alueelta prosenteiksi 70, 72, 41 ja 42. Samassa testierässä ollut Volkswagen ID.4 sai huonoimmalla osa-alueellaankin selvästi paremmat onnistumisprosentit kuin Daciat parhaillaan, mikä antaa hyvän vertailukohdan hyvän ja huonon turvallisuuden välillä.

Noin 1100 kiloa painavan Dacia Sandero Stepwayn keula ei suojannut esimerkiksi kuljettajan jalkoja riittävästi. Euro NCAP

Euro NCAPin testaajat muistuttivat, ettei auton pieni koko ole minkäänlainen peruste turvallisuuden laiminlyömiseen. Pienten perheautojen ja kaupunkiautojen luokassa esimerkiksi Renault Clio ja Nissan Micra ovat äskettäin yltäneet viiteen tähteen.

Nyt testatuista malleista viiden tähden noteerauksen saivat täyssähköiset Škoda Enyaq iV ja Volkswagen ID.4.

Myös Cupra Formentor e-Hybrid oli testattavana. Se kirjautti samat viiden tähden luvut kuin bensiinikäyttöinen Formentor aiemmin.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut