Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso kuvat – Toyota esitteli yllätyksiä sisältävän bZ4X-mallin ja kertoi aloittavansa hurjan sähköistymisen

Toyota sai viime viikolla hyvän myötätuulen täyssähköautonsa bZ4X:n julkistamiseen, kun useita autolehtiä julkaiseva Cargurus-yhtiö teki gallupin amerikkalaisten suunnitelmista hankkia sähköauto. Kun täyssähköauton ostoa harkitsevilta kysyttiin, mitä brändiä todennäköisimmin harkitset, ykkönen oli Tesla mutta hyvin lähellä kakkosena Toyota.

Ajatelkaapa: julkistamatta ensimmäistäkään täyssähköistä mallia Yhdysvalloissa oli Toyota jo amerikkalaisten silmissä toiseksi halutuin vaihtoehto.

Nyt amerikkalaisille – ja kaikille muillekin – on esitelty Toyotan täyssähköauto.

Toyota bZ4X on yhteistyössä Subarun kanssa syntynyt uutuus. Valmistaja kutsuu sitä yhä konseptiautoksi eli koemalliksi, mutta auto on valmis tuotantolinjalle.

Uutuuden esittelyn lisäksi Toyota kertoi hurjat suunnitelmat sähköistymiseensä. Japanilaisvalmistajan sähköautojen sivubrändi (bZ eli Beyond Zero) kasvaa maailmanlaajuisesti seitsemään automalliin vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi yhtiöltä on tulossa joitakin täyssähköisiä malleja lanseerattavaksi vain alueellisesti, ennen muuta Kiinan valtaville automarkkinoille.

Toyota sanoo tavoitteekseen myydä globaalisti vähintään miljoona täyssähköistä autoa/vetyautoa vuonna 2030.

Toyota kertoi toistaiseksi melko vähän bZ4X:n teknisiä yksityiskohtia. Se rakennetaan uuden e-TNGA -pohjarakenteen päälle, kuten kaikki Toyota ensimmäisen sähköisen rynnistyksen mallit. Autossa on Toyotan ja Subarun yhdessä kehittämä nelivetojärjestelmä. Sisäkuvista paljastuu, että bZ4X saa kaarimaisen yoke-ohjauspyörän.

BZ4X saa myös jonkinlaisen pienen aurinkopaneeleilla toimivan järjestelmän, joka antaa ulkona seisovalle autolle lisälatausta, vaikka se ei olisi latauspiuhan päässä.

Auto luvataan maailmanlaajuisesti myyntiin vuoden 2022 aikana.

Toyota on lähtemässä niin vahvalla puhurillla täyssähköautojen markkinoille, että muiden valmistajien kannattaa olla huolissaan. Toyotalla kun on tapana ottaa iso siivu kakusta kuin kakusta, jos se johonkin ryhtyy.