Kotipeili: Hyväkuntoiset omakotitalot viedään käsistä ”2000-luku on nyt kunkku.”

Omakotitalokauppa on käynyt viime aikoina hyvin ja etenkin uudenkarheiden kiinteistöjen kysyntä on vilkasta.

Teksti: Kari

Jere Savolinin sanoin: ”2000-luku on kunkku!”

Kiinteistönvälittäjät kuitenkin korostavat, että lähes kaikki omakotitalot menevät kaupaksi, kunhan pyyntihinta on asetettu alusta alkaen kohdalleen.

Korona-aika on korostanut kodin merkitystä ja asunnolta haetaan nyt enemmän kuin nukkumapaikkaa; sen on palveltava asuntona, mutta monille myös harrastus- ja työpaikkana. Etätyö on tullut jäädäkseen.

Kiinteistönvälittäjä Jere Savolin kertoo, että uudehkot, remonttivapaat tai remontoidut talot menevät kaupaksi. Lapsiperheet etsivät taloja läheltä kouluja ja päiväkoteja sekä hyvien kulkuyhteyksien varrelta. Lisääntyneen etätyön myötä perheet kaipaavat työ- ja harrastustilaa.

– Pienetkin talot löytävät ostajansa. Osa ostajista hakee myös luonnonrauhaa ja väljyyttä asumiseen. Rantapaikat kiinnostavat aina. Mikäli talo on ollut asumattomana tai se on ollut huonommassa hoidossa, ostajia on vaikeampi löytää. Näissä hinnoittelun merkitys korostuu, hinnan on kohdattava kysynnän ja laadun kanssa.

”Ne piirtää kenellä on liitua”, Jere naurahtaa pilke silmäkulmassa kysyttäessä, mistä nuoret perheet löytävät rahaa satojen tuhansien eurojen investointiin.

– Korkotaso on ollut pitkään matala ja lainat edullisia. Nuorten perheiden usko tulevaan on vahva, esimerkiksi ASP-tilien avauksia on ollut ennätysmäärä. Säästäminen on alkanut kiinnostaa nuoria ja se aloitetaan yhä varhaisemmassa vaiheessa. Pankit kyllä kartoittavat tarkasti ja vastuullisesti asiakkaiden maksukyvyn.

LKV Savolinin välitystoiminnassa kiintestökauppa ja arvoasuntojen myynti on ollut aina merkittävässä roolissa.

– Jyvässeudun omakotitalojen myyjät kokevat meidät osaavana ja asiantuntevana kumppanina ja sitä haluamme jatkossakin. Vankka kokemus auttaa kiinteistöjen oikeassa hinnoittelussa. Jokainen talo on yksilö, kiinteistöjä ei voi arvioida pelkästään toteutuneiden kauppahintatilastojen perusteella.

Savolin tunnustaa, että myytävän niukkuus rajoittaa jo talokauppaa.

– Omakotitaloja on kysyntään nähden vähemmän tarjolla. Mikäli olet talon omistajana harkinnut myyntiä lähitulevaisuudessa, nyt on oikea aika myydä.

Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Marketta Tulla ei näe tilannetta yhtä kaksijakoisena:

– Kaikenlaiset omakotitalot, kaikissa hintaluokissa menevät kaupaksi. Kysyntä toki on vilkkainta uudehkoista, erityisesti 2000-luvulla rakennetuista omakotitaloista, mutta vanhempiakin myydään.

– Koulujen ja palveluiden läheisyydessä olevat kiinteistöt kiinnostavat eniten ja myös tontin koolla on merkitystä.

Tulla kertoo, että myyntiajat ovat olleet keskimäärin 3-4 kuukautta, mutta jotkut kohteet voivat mennä viikossakin.

– Remontoitavat kohteetkin kelpaavat, kunhan hinta on kohdallaan ja oikea ostaja sattuu kohdalle. Sijainnilla on iso merkitys ja myös tontit ovat haluttuja, mutta niidenkin sijainnilla on merkitystä.

Tulla mukaan kiinteistökauppa on merkittävä osa Sp-Kodin kokonaismyynnistä, tehdyistä asuntokaupoista kiinteistöjen osuus on vajaa puolet.

– Uskon, että kaupankäynti kiihtyy, kun rajoituksia höllennetään ja myynti-/ostotarpeet alkavat purkautua, kuten kävi vuosi sitten. Kauppaa on toki tehty normaaliin tahtiin nytkin, mutta koronarajoituksista johtuen perheasuntojen ja omakotitalojen markkinoille tulo on siirtynyt aiempiin vuosiin verraten.

– Kodin merkitys säilyy, viime vuosi erityisesti korosti sitä. Nyt on paras aika myydä!, Marketta Tulla vakuuttaa.

Aluejohtaja Sami Nivala BO Lkv:stä kuvailee hyvän kauppatilanteen jatkuvan kaikissa maan kasvukeskuksissa.

– Omakotitalokauppa käy kiivaana ja viime kesänä alkanut trendi näyttää jatkuvan, eikä ilmiö jää paikalliseksi. Tammi-maaliskuun aikana myytiin 16% enemmän omakotitaloja kuin viime vuonna vastaavana aikana. Ostajia on runsaasti liikkeellä ja joillakin alueilla on pulaa sopivista taloista.

– Varmasti korona on vaikuttanut perheiden asumistarpeisiin. Kotoilu on nyt in ja etätyöt ovat lisääntyneet, monella ehkä pysyvästi. Kodin täytyy täyttää asumisen tarpeet, mutta myös etätyölle tarvitaan oma tila tai huone. Etätyöläisten määrä jää korkeammalle tasolle koronan jälkeen, Nivala uskoo.

BO Lkv on Jyväskylässä merkittävä ok-talojen välittäjä.

– Meidän jengi vastasi joka viidennestä omakotitalokaupasta Jyväskylässä vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Omakotitalon myynnissä on omat koukeronsa ja isot vastuut, siinä mitataan välittäjän ammattitaito. Tiimimme koostuu kokeneista ja osaavista välittäjistä, siksi moni myyjä luottaa vastuullisen tehtävän meidän hoidettavaksemme. Ostajallekaan ei ole sama, minkä liikkeen tarjonnasta sopiva talo löytyy. Ammattitaito tuo ostajalle aitoa turvaa.

– En keksi mitään syytä, miksi asuntokauppa ei jatkuisi vilkkaana, Nivala sanoo.

– Todennäköisesti vauhti vain kiihtyy, koska edessä ovat tilastollisesti vuoden kiivaimmat kauppakuukaudet. Moni laittaa talonsa myyntiin juuri nyt, kun nurmikot on saatu haravoitua ja keväiset tulppaanit pilkistävät kukkapenkistä.

Nivalan mielestä etätyöbuumi näkyy paitsi omakotitalo- myös mökkikaupassa.

– Etätyö asettaa uusia tarpeita asumiselle. Moni ratkaisee asian ostamalla isomman kodin, mutta jo viime kesänä monen kesämökin hankkijan ostomotiivi linkittyi etätyöbuumiin. Odotamme kiivasta mökkikauppakesää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut