Kotipeili: Koko koti puhtaaksi keväällä

Pian saapuu toukokuu ja se tarkoittaa tietenkin sitä, että ikkunanpesusesonki on parhaimmillaan. Moni myös puunaa kotinsa lattiasta kattoon kevätsiivouksen merkeissä. Kiireisessä arjessa kaikkea ei kuitenkaan tarvitse ehtiä itse, vaan apuun voi ottaa ammattilaisen.

Korona-aikanakin siivous hoituu turvallisesti: pesuaineideen tehokkuuteen on kiinnitetty huomiota. Siivoojilla on myös aina maskit ja hanskat. Helena Hirvonen

Teksti: Katariina Henttonen

Kuvat: Helena Hirvonen

Kotisiivous Pirin yrittäjä Pirjo Pasanen kertoo, että kotisiivoukset onnistuvat turvallisesti myös poikkeusaikana. Usein asiakkaan ei tarvitse itse olla kotona, kun siivoojat käyvät, mutta pois ei asukkaita tietenkään ajeta.

– Oli asukas kotona tai ei, meillä on käytössä hanskat ja maskit. Usein suosittelemme, että asiakas lähtisi siivouksen ajaksi vaikka päiväkävelylle, mutta en missään nimessä en aja pois, Pasanen sanoo.

–
 Sen otamme aina huomioon, miten arvostettua on astua toisen kotiin, joka on ihmiselle se tärkein paikka. Me tulemme ihmisen kotiin nöyrinä. Kaikki tiedot ovat luottamuksellisia ja meillä on myös vaitiolovelvollisuus, hän jatkaa.

Pasanen työntekijöineen tekee koteihin kaikenlaisia siivouksia, aina säännöllisistä ylläpitosiivouksista ikkunanpesuihin, muuttosiivouksiin ja siivouksiin juhlia varten. Kesäisin käydään välillä leikkaamassa asiakkaiden nurmikot, talvella tekemässä lumityöt. Kuitenkin kaikkein suosituin palvelu on ylläpitosiivous. Sopiva väli löytyy kokeilemalla, mutta Pasanen kertoo, että yleensä kaksi viikkoa on hyvä siivousväli useimpiin koteihin.

– Kaksi viikkoa on ehdottomasti suosituin ja mielestäni ihanteellinen siivousväli. Mitä pidempi siivousväli on sitä pidemmäksi myös siivoojien aika kohteessa käy, Pasanen kertoo.

Kodin perussiivouksessa käydään hyvin läpi wc:t, kylpyhuoneet, imuroidaan ja pestään lattiat, pyyhitään pölyt ja puhdistetaan kaikki pinnat sekä keittiö. Pasanen kertoo, että siivoojia tulee paikalle aina kaksi ja kaikki tarvittavat välineet ja pesuaineet tulevat heidän mukanaan.

– Sellaisessa tavallisessa, noin sadan neliön asunnossa, jossa asuu lapsiperhe, siivouksessa kestää neljästä viiteen henkilötyötuntia, eli kaksi siivoojaa on kohteessa reilut pari tuntia. Siitä saa tietenkin kotitalousvähennyksen, Pasanen muistuttaa.

Lähtökohtaisesti kotisiivous Pirillä käytetään ekologisia puhdistusaineita. Korona-aikana puhdistusta on vielä tehostettu tehokkaammilla aineilla ja myös desinfiointiaineella. Yrittäjä Pirjo Pasanen kuitenkin toteaa, että kaikkein tehokkainta on vesipesu hyvän pesuaineen kanssa. 


– Esimerkiksi kylpyhuoneet ja muut pinnat, jotka kestävät vettä, pestään kunnolla veden ja pesuaineen kanssa, eikä vain pyyhitä nihkeällä.

”Kaikki onnistuu!”

Kaikki siivoukset ovat kuitenkin räätälöitävissä asiakkaan toiveiden mukaisiksi. Pirjo Pasanen sanoo, että ei ole koskaan joutunut kieltäytymään mistään asiakkaan pyynnöstä. Yhdessä on saatu aina soviteltua sopiva toimintatapa. Pasanen muistelee, että jossain kohtaa ihmiset häpesivät, että kotona käy siivooja. Enää sellainen ei ole trendi.

– Nykyään asiakkaita on laidasta ihan laidasta laitaan. Kotitalousvähennys, antaa myös lisää vapautta asiakkaalle. Ihmiset ovat kiireisiä ja haluavat tehdä uraa. On paljon mukavampaa tulla siistiin kotiin, kuin ruveta perjantaina töiden jälkeen siivoamaan kotia. En haluaisi itsekään siivota työviikon päälle, Pasanen nauraa.

Kotitalousvähennys kannattaa

Kotitalousvähennystä saa mm. monista remonttitöistä, siivouksesta ja piha-alueiden tai puutarhanhoidosta, kun ne ostaa yritykseltä tai palkkaa työntekijän.

- Kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.

- Kotitalousvähennyksen saa työn osuudesta. Yritykseltä ostetusta työstä työn osuudesta on mahdollista saada 40 % kotitalousvähennystä.

- Kotitalousvähennys ilmoitetaan verokortille tai veroilmoitukseen.

- Esimerkiksi kotisiivous Pirin henkilötuntihinta on 42 euroa (sis. ALV) eli kotitalousvähennystä käyttäessä omavastuuosuuden täytyttyä tuntihinnaksi jää 25,2 euroa.

(lähde: vero.fi)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut