Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kotipeili: Rakentajan kalenteri täyttyy

Nuoren yrityksen käden jälkeä laitureista kellotapuleihin

Ville Karvosen ja Juha Niemisen käsissä syntyvät niin laadukkaat laiturit kuin kokonaiset talotkin. Miesten perustama yritys on runsaan vuoden ikäinen, mutta kokemusta rakentamisesta löytyy jo kymmeniä vuosia. Kari Ruuska

Kari Ruuska

Laukaalainen JV Laaturakennus Oy on rakentamisen nuori, mutta silti kokenut moniosaaja. Yritys vietti ensimmäistä vuosipäiväänsä helmikuussa, yrittäjät ovat tehneet rakennustöitä jo 20-30 vuotta.

Touhukkaan yrittäjäkaksikon Ville Petteri Karvosen ja Juha Niemisen käsissä syntyvät niin laadukkaat laiturit kuin kokonaiset omakotitalotkin. Kaksikko ei arastele tarttua hankaliinkaan rakentamisprojekteihin ja töitä olisi tulossa ovista ja ikkunoista, jos aika ja rahkeet riittäisivät.

– Niin paljon saisi tehdä, kuin vain uskaltaa ottaa. Kahteen mieheen ei kuitenkaan mahdottomia ehdi ja työvoiman palkkaaminen on niin kallista, että ainakaan vielä ei uskalla, Juha Nieminen pohtii.

Kaksikolla on välillä ollut apuna kevytyrittäjänä toimiva rakentaja ja homma on toiminut hyvin. Samantyyppisiä yhteistyösopimuksia he ovat valmiita tekemään muidenkin osaavien ammattilaisten kanssa.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana nuoren yrityksen käsissä on syntynyt monenlaista valmista: on tehty laitureita, peruskorjattu sekä rakennettu uusia mökkejä ja taloja, sisustettu ja saneerattu asuntojen lisäksi toimitiloja, rakennettu pumppaamo, uusittu peltikattoja jne. Harvan yrityksen ensimmäiseltä vuodelta löytyy esimerkiksi kirkon kellotapulin peruskorjaus, tämä kaksikko saneerasi Lievestuoreen kirkon tapulin.

– Haastavimpiin kuuluu ehkä omakotitalon runkotyö pitkästä tavarasta Kauramäessä. Ennen työn aloitusta katottiin Villen kanssa niitä suunnitelmia ja todettiin, että jos tästä selvitään, selvitään mistä tahansa. Kattokin menee niin moneen suuntaan, Juha Nieminen pohtii.

Haastavan talon työmaa tuli vähän kuin vahingossa.

– Oltiin naapurissa tekemässä Jukka-talon sisustustöitä, kun rakentaja tuli kysymään, ehtisimmekö mitenkään tehdä runkoa, hän itse jatkaisi sitten sisällä. Jo sovitut timpurit olivat ilmoittaneet, etteivät ehdikään työmaalle.

JV Laaturakennuksen liikevaihto ei ole vielä suuren suuri, mutta kalenteri alkaa olla ääriään myöten täynnä.

Juha Nieminen tunnustaa, että hintojen nosto houkuttelisi, mutta…

– Siihen me ollaan liian rehellisiä. Ei olla ehkä ihan alkaen -hintatason tekijöitä, mutta ei missään tapauksessa myöskään kalleimmasta päästä. Ollaan ahkeria ja tehdään laadukasta työtä järkevällä hinnalla. Tarkoitus on palvella, ei ryöstää ihmisiä.

Juha ja Ville ovat sitä mieltä, että asiakkaalle tulisi usein jopa edullisemmaksi teettää ainakin saneerauskohteita tuntityönä, kunhan tekijöihin voisi luottaa. Nykypäivään kuitenkin kuuluu pyytää tarjousta ja vertailla kokonaishintoja.

– Usein käy niin, että lisätöitä tulee matkan varrella ja hinta nousee vähintään samaan tasoon kuin tuntityönä olisi maksanut, kaksikko pohtii. – Lisäksi aina ei voi tietää, mitä edullisen tarjouksen taustalta paljastuu.

Juha Nieminen tunnustaa, että ajat ovat viime vuosina muuttuneet. Asiakkaat ovat kärsimättömiä ja hintatietoisia.

– Joskus kuulee kysyttävän, miten meiltä voi työhön mennä viikko, kun Remontti-Reiska tekee sen muutamassa minuutissa. TV ja netti antaa ihmisille väärän kuvan ja luo perusteettomia odotuksia.

Mitään aloittelijoita miehet eivät rakentajina ole. Juhalla on alalta 30 vuoden työkokemus ja Ville on tehnyt rakennustöitä pian parikymmentä vuotta.

– On oltu samoilla työmailla ja puhuttu oman yrityksen perustamisesta ainakin kymmenen vuotta. Vuosi sitten haaveet lopulta konkretisoituivat.

Ville tunnustaa, että vähän haikeaa oli lähteä hyvästä työpaikasta, mutta houkutus kokeilla jotakin uutta voitti.

Kun rakentajat kertovat ensimmäisen yrittäjyysvuotensa työmaista, kuuntelijakin hengästyy.

– Sitä ehtii, kun tekee. Lomia voi tosin vain ajatella, mutta se sopii hyvin tähän aikaan. Ei ainakaan ulkomaille tarvitse haaveilla, kaksikko naurahtaa.

Kalenteri kertoo myös kiireisestä kesästä.

– Toukokuun alussa alkaa omakotitalon rakentaminen Oravasaaressa. Sen lomassa pitäisi rakentaa rivitaloon 11 huoneiston valokatteet, rakentaa naapurustoon muutama laituri ja grillikatos. Eikä sitä vielä tiedä, mitä kaikkea vuosi tuo tullessaan. Tehdään se, mikä hyvin ehditään.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut