Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Pankin kautta välittäjiksi

Nina Saleva on ollut pankissa töissä suurimman osan työelämästään.

– Vuonna -99 hyppäsin pankista Huoneistokeskukseen, työskentelin siellä pari vuotta ja palasin takaisin pankkiin. Suoritin LKV-tutkinnon ja lähdin uudelleen välittäjäksi 2011. Tunnen olevani omalla alalla.

Vuonna 2019 Bo.lkv avasi Jyväskylään toimiston ja Nina on ollut siellä siitä lähtien. Myös lapset Antti Saleva ja Annina Sutka ovat hakeutuneet Bo:lle.

– En ole heitä valmentanut, toki he ovat kuunnelleet ja seuranneet tekemisiäni. Molemmat lapset ovat tulleet alalle omia aikojaan. En ole varoitellutkaan alan haastavuudesta, mutta olen kannustanut pitämään huolta myös omasta ajankäytöstä, sillä työ imaisee helpolla mukaansa täyspäiväisesti. Omat harrastukset on pidettävä ja kalenterissa vapaata muillekin asioille.

– Asiakasyhteydenotot tulevat monesta kanavasta yötä päivää ja asiakkaat ovat tottuneet, että välittäjä on 24/7 auki. Palkkauksen epätasaisuuteen on myös totuttava, joskus tulee hyvä tili, joku kuukausi ei palkkaa ollenkaan.

Annina Sutka lähti välittäjäksi muuton yhteydessä.

– Muutimme 2011 Helsingistä Jyväskylään ja olin työpaikkaa vailla. Äiti oli OPKK:lla ja vinkkasi vapautuvasta myyntisihteerin paikasta. Työ sopi elämäntilanteeseeni; lapset olivat taaperoikäisiä, kiinteä palkka kiinteällä työajalla. Särkän Janne palkkasi minut ja Jannea pidän myötävaikuttajana, että olen alalla edelleen.

Annina oli välillä pankissa palveluasiantuntijana markkinointi- ja henkilöstötiimissä, mutta palasi OP Kodille hoitamaan uudistuotantoa ja välittämään asumisoikeusasuntoja.

– Vuonna 2018 päätin kokeilla siipiäni välittäjänä ja hyvin ovat kantaneet, kiitos tukijoukkojen.

– Sparraamme äidin kanssa jatkuvasti. Se on arvokasta, koska työ on yksin puurtamista. Ei se ole taakka, vaan puhumme työstä siinä, missä muistakin elämän asioista. Siinä käydään läpi päivän kalasaaliit, dias-kaupan koukerot ja lastenlasten kuulumiset.

– Työ tukee arvojani, voin toiminnallani tuoda ihmisille iloa ja auttaa. Saan vaikuttaa siihen, miten työtä teen ja miten sen järjestän. On hienoa, että työssäkin saa olla tekemisissä perheenjäsenten kanssa, perheen kanssa vietetty aika on elämässä kultaakin kalliimpaa.

Annina korostaa uudistumista, itsensä kehittämistä sekä kykyä oppia.

– Huimassa kehitysvauhdissa henkilöbrändäys ja referenssit korostuvat digitaalisuuden myötä, kun ihmiset valitsevat välittäjää. Perusduuni pitää tehdä ahkerasti ja hyvin. Sen kautta tulevat tulokset, tyytyväiset asiakkaat ja kestävät asiakassuhteet.

Annina uskoo, että ammattitaidolle on kysyntää tulevaisuudessakin, työntekijän osaamisprofiilin pitää olla vielä monipuolisempi kuin tänään.

– Olen panostanut opiskeluun. Olen kauppatieteiden maisteri ja tänä vuonna olisi tarkoitus saattaa kasvatustieteen maisterin/opettajan opinnot loppuun. Gradun viilausta ja kurssi, jossa ajattelin hahmotella välitysalan osaamisverkostoa. Opiskelu on omaa pääomaa ja luo mahdollisuuksia muuttuvassa maailmassa.

Antti Saleva sanoo olleensa avoin uusille mahdollisuuksille työuralla.

– Toimin yli 10 vuotta yrittäjänä ja olen tottunut työskentelemään joustavasti ja tekemään välillä pitkääkin päivää. Tässä ammatissa on myös oma vapaus sopia aikatauluista.

– Äidiltä olen saanut hyviä neuvoja alusta pitäen, hänen pitkä kokemuksensa alalta on asia, jota kunnioitan. Tätä työtä voi kukin tehdä omalla tavalla ja persoonallaan. Alussa sain Ninalta asuntonäyttöjä hoidettavaksi ja hienosti löysin niille nopeasti ostajat.

Antti tunnustaa, että perheen kesken puhutaan töistä myös vapaa-ajalla.

– Olen pärjännyt hyvin välittäjänä, enkä tekisi mitään toisin. Alanvaihdosta olen tyytyväinen ja pidän Bo LKV:n konseptista ja tavasta toimia. Kauppatieteiden maisterin ja tradenomin koulutus sopii alalle hyvin. Halu kehittyä ja kiinnostus asuntomarkkinoihin pitää ammattitaitoa yllä ja tuntuu, että pöntölläkin istuessa selaan netistä Oikotien tai Etuoven uusia kohteita.

– Tulevaisuus näyttää hyvältä ja uskon että alalta saa leivän vuosikymmenienkin päästä, jos ahkeroi ja pysyy kehityksen mukana. Haluan kehittyä ja pitää ammattitaitoani yllä. Vaikka kaupanteko pääosin siirtyy sähköiseksi, kiinteistönvälittäjiä tarvitaan tulevaisuudessa. Kodin hankinta on elämän tärkeimpiä päätöksiä ja hankinnat halutaan tehdä ammattilaista käyttäen. Ostajat arvostavat välittäjiä, koska tietävät, että teemme turvallista asuntokauppaa.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.