Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kotipeili: Isältä hyvä kokemus välittäjän arjesta

Särkät ovat jalkapallosukua. Harjun nurmella muistoja herättelemässä Janne ja Kim Särkkä sekä Jannen tytär Krista Riikonen. Helena Hirvonen

Kari Ruuska

OP Kodin toimitusjohtaja Janne Särkkä on saanut kaksi lastaan jatkamaan ammattiaan.

– Oma urani on kestänyt yli 30 vuotta ja lapset ovat päässeet näkemään pienestä pitäen kiinteistönvälittäjän elämää läheltä. Epäsäännöllinen työaika ja mitä erikoisimmat asuntojen ja mökkien sijainnit ovat tulleet tutuiksi, kun lapset ovat päässet mukaan esittelyreissuille.

– Aikuisiällä on ollut luonnollista keskustella mm. markkinoiden ja asiakkaiden tarpeiden muutoksista. Yksinkertaiset käytännön neuvot ovat sitä tärkeintä valmennusta, jota olen lapsille tarjonnut.

Janne sanoo kannustaneensa lapsia hakeutumaan alalle.

– Kun Kimillä ja Kristalla heräsi kiinnostus välitysalaan, kannustin heitä. Välitysala tarvitsee välittäjiä, jotka pitävät kokonaisvaltaisesta asiakastyöstä ja haluavat aidosti auttaa asiakkaita. Molemmilla on hyvä empatiakyky ja vahva kiinnostus asumisen ilmiöihin ja asuntoasioihin. Halu menestyä työssä siivittää uuden oppimiseen ja yhteisistä onnistumisista nauttimiseen asiakkaiden kanssa.

Janne uskoo, että lapsilla on oikea näkemys välittäjän arjesta, niin haasteista kuin mahdollisuuksistakin.

– Oma historiani on molemmille tuttu ja olemme käyneet keskusteluja ajan haasteista. Tärkeintä on olla oma itsensä ja kuunnella asiakasta, haasteena on aktiivinen yhteydenpito asiakkaaseen. Kun ylittää asiakkaalle annetut lupaukset ja odotukset, niin menestyy varmasti.

Kim Särkkä kypsyi välittäjäksi pikku hiljaa.

– Tein aluksi, mikä tuntui sillä hetkellä sopivalta. Myyntityö kiinnosti ja olin pitkään hyvässä koulussa Elisalla, missä kiinnostus kasvoi kauppa kerrallaan kohti suurempia tuotteita. Päädyin ajatuksissa Jannen ammattiin jo teini-iässä, siirryin alalle lopulta 2017.

Kimille Janne on elävä esimerkki, jota on ollut ilo seurata.

– Hyviä ohjeita on tullut tarvittaessa. Isältä olen elämässä kysynyt aina neuvoa isommissa ja pienemmissä asioissa.

Vapaa-ajalla keskustelut harvoin koskevat töitä, toki välillä voi ja saa niistäkin keskustella.

– Arvostan perheessä sitä, että autetaan tarvittaessa toisia ja ymmärretään olla häiritsemättä. Välittäjälle vapaa-aika on harvinaista herkkua. Meillä on kuitenkin värit ja veri samaa, vaikka työnantajat olisivatkin eri.

Mitään Kim ei tekisi toisin.

– Olin jo aiemmin halukas siirtymään välitysalalle, mutta en ollut vielä valmis. Nyt olen aikuisempi, kokeneempi ja uskottavampi ihmisenä.

– Uskon, että leipä löytää pöytään vielä pitkään, itsensä myymistä tämä on aina enemmän ja enemmän. Olen suhteellisen tuore alalla, mutta itseni olen saanut jo lyhyessä ajassa useiden ihmisten tietoisuuteen.

Jannen tytär, Krista Riikonen soveltaa asiakaspalvelukokemustaan Huoneistokeskuksessa:

– Nuorena miettii erilaisia vaihtoehtoja ja tekee sitä, mikä tuntuu hyvältä. Itselläni on vahva asiakaspalvelutausta eri aloilta ja sitä on hienoa päästä soveltamaan tähän ammattiin. Koulutin itseäni lisää myynnin ja liiketalouden osalta, kunnes syksyllä 2020 avautui mahdollisuus, jota ei voinut ohittaa. Onhan välitysala aina ollut mukana elämässä.

Krista kertoo, että on pienestä pitäen seurannut Jannen työtä ja häneltä on tullut kultaakin kalliimpia oppeja niin kiinteistövälitysalalta kuin itse työelämästä.

– Onneksi nykyään ei tarvitse ainoastaan isää vaivata kysymyksillä, veli osaa myös hommansa.

– Vapaa-ajalla teemme sellaisia asioita, joissa on pakko vähän irtautua työstä eikä siitä pääse kauheasti puhumaan, mikä on ihan hyvä. On tietenkin tilanteita, joista haluaa mainita, kuten huippuonnistumiset ja muut uutiset.

– Kukin meistä saa tehdä hommaansa omaan tahtiin, ilman toisten puuttumista, mutta heti on juttukaveri saatavilla, jos sellaista kaipaa.

Kristakaan ei tekisi mitään toisin.

– Pidän kokemuksiani suuressa arvossa ja ilman niitä en olisi tässä työssä, joka motivoi minua. Työhön piti kasvaa ja nähdä myös ammatin varjopuolet. Nyt teen työtä oikealla asenteella, enkä vain kuori kermoja kakun päältä.

Krista uskoo, että työstä saa leivän vuosienkin päästä.

– Kuinka paljon työnkuva muuttuu vuosien varrella on eri asia, en usko, että itse työ muuttuu. Pitää osata muokata myös itseään tulevaisuuden muutoksissa.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut