Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Katto kuntoon pään päällä

Helping Hands korjaa huolenpidon unohdukset

Sanotaan, että katto on talossa se kaikista tärkein asia.

Voihan sen lukea sananparsistakin. Katto pään päällä on kaikki, mitä ihminen lopulta tarvitsee tai että tavarat pitää saada suojaan katon alle – ei siis seinän viereen tai nurkkaan lattialle.

Toisaalta ihmistäkin verrataan kattoon, kun väitetään, että tyhjä lato ei kattoa kaipaa.

Katto siis kaipaa huomiota ja huolenpitoa.

Kun sekä ihmiset että kiinteistöt ikääntyvät, huolehtiminen katosta vähitellen herpaantuu. Ei jakseta tai uskalleta enää kiivetä kahta kertaa vuodessa katolle tarkistamaan, että kaikki on kunnossa.

Tätä varten on olemassa Helping Hands Oy. Jos olet jo sen verran ikääntynyt, että kiipeäminen arveluttaa, kannattaa pyytää HH:n pojat käväisemään katolla.

– Monesti huolesta pääsee pikku fiksauksella ja usein puhdistuksesta, pinnoituksesta tai korjaamisesta löytyy ratkaisu. Aina ei koko kattoa tarvitse uusia, vaikka jotkut urakoitsijat niin pelottelevat, yrittäjä Markus Jormakka naurahtaa. – Toki uudellekin on paikkansa, ihan kaikkea ei voi tai kannata korjata.

Jormakka sanoo, että keväällä pitäisi tarkistaa, miten katto on kestänyt talven ja lumen painon, eikä ole syntynyt notkahduksia tai muita vaurioita. Syksyllä taas olisi huolehdittava, että rännit vetävät ja vedet tulevat katolta alas, eivätkä jää katolle seisomaan saumoihin tai muihin notkopaikkoihin. Viime talvi oli hyvin runsasluminen ja se näkyy kattovaurioiden määrässä.

Puhdistus – pesu ja pinnoitus – kannattaa tehdä kesäolosuhteissa, kun vuorokauden kylminkin lämpötila on selvästi plussan puolella.

– Erityisesti huopa- tai tiilikatto kerää tuulen tuomaa roskaa; neulasia ja muuta törkyä, Jormakka valistaa. – Mutta hyvin hoidettuna katot toimivat vuosikymmeniä. Aina kannattaa varmistaa, jos joku on sitä mieltä, että katto pitäisi kokonaan uusia. Monesti vikapaikkojen korjaaminen ajaa saman asian ja säästyy tuhansia euroja.

Olipa remontti mikä tahansa, Jormakan mielestä kannattaa tarkistaa sen funktio: miksi se pitää tehdä? Yleensäkin remontin yhteydessä on hyvä selvittää syy, mikä remonttiin on johtanut, miksi katto tai joku muu paikka menee rikki.

– Se on vähän sama asia, kun tunarille tulee haava sormeen. Ensin siltä pitää ottaa puukko pois ja vasta sitten hoitaa haavaa laastarilla.

Markus Jormakka sanoo ajattelevansa rakennusta kokonaisuutena, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Katto seiniin, seinät lattiaan jne.

– Monesti päärakennuksesta pidetäänkin hyvää huolta, mutta ulkorakennukset jäävät huonommalle hoidolle. Olemme joutuneet uusimaan esimerkiksi autotallien tai vajojen seiniä, kun alun alkaenkin rännit ovat jääneet hankkimatta. Sateella vedet valuvat suoraan räystäältä alas ja roiskuvat seinien alaosaan lahottaen puurakenteet. Maalaaminen ei enää auta, jos pohjapuu on huono ja laho.

Markus Jormakka kertoo, että niin katto- kuin muutkin kunnostustyöt painottuvat keväälle, kun talven aiheuttamat vauriot tulevat esiin.

– Juuri nyt korjataan kattoja, uusitaan terasseja ja kaatuneita aitoja. Säännöllisellä huolenpidolla monelta harmilta olisi vältytty.

Jormakka kertoo, että tälläkin hetkellä hänen yrityksellään on kuusi työmaata kesken; kattoja, terasseja, ulkorakennuksia, aitoja…

– Se onkin melkein maksimi, mitä voidaan samaan aikaan ottaa. Tekijät loppuvat.

Helping Hands Oy:llä on viitisen työntekijää, sesonkiaikoina muutama ylimääräinen. Lisää voitaisiin ottaa, mutta tulijoita ei ole.

Markus Jormakka ihmettelee, miten Suomessa voi olla 300-400 000 työtöntä, mutta yksinkertaisiin remonttihommiin ei tahdo löytyä tekijää. Jotain on pielessä.

– Parempi kuitenkin pitää mölyt mahassa kuin ruveta politikoimaan. Meillä on kuitenkin töitä tarjolla, jos jotakuta lukijaa sattuu kiinnostamaan, Jormakka lupaa.

Jormakka harmittelee sitä, että hän saa helposti pahanilmanlinnun maineen, kun käy tarjoamassa apuaan katto- tai muista rakenteellisista ongtelmista kärsiville.

– Pitää muistaa, että aina meidänkään mukana ei tule pelkästään huonoja uutisia. Jos katto-ongelmista selviää korjaamalla, eikä tarvitse uutta rakentaa, eikö se ole mitä positiivisin uutinen.

– Hyvää kesää vain kaikille, huopakatolta tavoitettu hymyilevä urakoitsija toivottaa.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.