Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hinnakas Audi brittitutkimuksen surkimus – joidenkin automallien arvosta katoaa lähes kolme neljäsosaa kolmessa vuodessa

Kolme vuotta sitten uutena ostetun Audi A8:n arvosta on haihtunut 72,7 prosenttia, väittää brittitutkimus. Audi

Timo Nieminen

Kenellekään ei tule yllätyksenä, että arkiajoon hankitun perusauton arvo alenee melko nopeasti. Suomessa ja monissa läntisen Euroopan maissa on pidetty yleispätevänä sääntönä, että viidessä vuodessa henkilöauton arvosta katoaa noin puolet.

Arvon nopeampaan säilymiseen tai katoamiseen vaikuttavat monet tekijät. Niitä ovat esimerkiksi automerkkien ja -mallien sekä voimanlähteiden suosion vaihtuminen, yleinen taloustilanne ja auton käyttötarkoitus. Yksittäisten autojen arvoa heiluttavat muun muassa ajettujen kilometrien määrä, autolle tehdyt korjaukset/huollot, varustetaso ja auton kunto.

Brittilehti WhatCar? ja markkinatutkimuksia tekevä Cap HPI ovat jälleen tutkineet henkilöautojen arvon putoamista Britanniassa kolmen vuoden syklillä. Tutkijoiden päätelmä on, että arvon lasku ei ole viime vuosina kiihtynyt, vaikka autokauppa ja autoteollisuus ovat murroksessa sähköistymisen aiheuttaman epävarmuuden vuoksi.

Sen sijaan erot automallien ja jopa saman mallin versioiden välillä ovat kasvaneet. Kolme vuotta sitten uutena ostetun auton arvosta saattaa olla jäljellä noin 27 prosenttia, kun se myydään nyt pois. Yli kaksi kolmasosaa arvostaan kolmessa vuodessa menettäneitä malliversioita löytyi useita.

Pahimmat arvon menettäjät olivat Audi A8 55 TFSI quattro Vorsprung, jonka kolmen vuoden takaisesta keskimääräisestä ostohinnasta (106 305 puntaa eli 122 273 euroa) saa auton nyt käytettynä myydessään takaisin keskimäärin 27,3 prosenttia (28 975 puntaa).

Muut arvoaan eniten menettäneet olivat Vauxhall/Opel Combo Life 1.2 Turbo 130 Elite, Fiat 500 Convertible 1.0 (miinus 71,2 %), Mercedes-Benz S-Class Coupe S560 Grand (miinus 70,8 %) ja Peugeot 108 1.0 72 Active (miinus 70,6 %).

Muistutamme lopuksi jälleen, että muissa Euroopan maissa tehtyjä hintatutkimuksia ei voi sellaisenaan soveltaa Suomen automarkkinaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut