Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

"Vuosikymmenen merkittävin autojulkistus" – Ford esitteli huikean sähköversion maailman toiseksi myydyimmästä automallista

Ford lupaa uuden täyssähköisen F-150 Lightningin vetokyvyksi noin 4500 kiloa. Ford

Timo Nieminen

Kun Fordin pääjohtaja sanoo uudistuvan automallin lanseerauksen olevan tämän vuosikymmenen merkittävin hetki amerikkalaisessa autoteollisuudessa, saatetaan lausunto tulkita pöyhkeäksi markkinointiviestinnäksi. Ajatellaan, että tottahan autonvalmistajan on nostettava firmansa häntää kaikin keinoin.

Nyt Ford-pomo Jim Farley kuitenkin puhui täysin vilpittömästi.

Ford julkisti täyssähköisen lava-autonsa F-150 Lightningin. Se on Yhdysvaltain automallien suosikkilistaa jo pitkään hallinneen Fordin F-sarjan uusi kruununjalokivi. Se on automalli, jonka uskotaan ohjaavan amerikkalaiset kuluttajat sähköautoiluun. Liikenteen sähköistyminen kun on muutamaa osavaltiota lukuun ottamatta edennyt Yhdysvalloissa hitaasti.

Fordin-sarjan kaupallista menoa ei sähköversion puuttuminen ole tähän saakka häirinnyt. Huhtikuussakin se oli 66 032 ensirekisteröinnillä USA:n ylivoimaisesti suosituin automalli. Samoin vuoden ensimmäisen kolmanneksen rekisteröinnit (yli 270 000) ovat automallien kisassa aivan omaa luokkaansa. Viime vuonna Yhdysvalloissa myytiin 730 000 F-sarjalaista. Maailman kaikkien aikojen myydyimpien automallien tilastossa Fordin F-sarjan edellä on vain Toyota Corolla.

Tähän tilanteeseen Ford siis tuo markkinoille F-150 Lightningin. Kauppa kävi jo mallistossa olevilla tuotteilla loistavasti, mutta Ford haluaa täyssähköisen avolavan myyntiin Yhdysvalloissa heti vuodenvaihteen jälkeen.

Yhdysvaltain automarkkinoita itsevaltiaan tavoin hallitseva automalli muuttuu nyt myös täyssähköiseksi. Ford

Uutuus on mallisarjansa 14. sukupolvea. Koska nyt Lightning-versio menee sähkön ehdoilla, muutos aiempaan on suurempi kuin F-sarjalaisessa koskaan.

Ford F-150 Lightningissä on kaksi sähkömoottoria ja neliveto. Tehoa autossa on malliversioittain vaihdellen 426–563 hevosvoimaa. Maksimiväännöksi kerrotaan 1 051 newtonmetriä.

Toimintamatkaksi Ford lupaa 480 kilometriä. Auton vetokyvyksi kerrotaan 4 536 kiloa ja lavan maksimikuormaksi 907 kiloa.

Ford kertoi julkistuksessa, että pikalataus (150 kW DC) antaa puhdin 15 prosentista 80 prosenttiin 41 minuutissa. Amerikkalaisista perussähköpistokkeista auton oman sisäisen laturin avulla vaaditaan tyhjästä täyteen noin 19 tunnin latausaika.

Fordin F-sarjan on suosittu työväline. Ford uskoo F-150 Lightningin entisestään helpottavan mallin hyötykäyttöä. Ford

F-150 Lightningin sähkölinjassa on useita edistyksellisiä ominaisuuksia. Auto osaa jäljellä olevan toimintamatkan kertoessaan ottaa huomioon lastin painon. Kuljettajan ei näin tarvitse itse miettiä, miten paljon lavalla olevat tavarat syövät toimintasädettä. Koska kyseessä on monien työväline, autosta voi myös tarvittaessa ottaa sähköä muiden työkoneiden voimanlähteeksi.

Auton keulassa on 400-litrainen tavaratila.

Ford kertoo F-150 Lightning lähtöhinnaksi 52 974 Yhdysvaltain dollaria eli noin 43 000 euroa. Valmistaja lupaa myöhemmin myös noin 32 820 euron kevytversion, jonka teknisiä tietoja ei ole vielä julkistegttu.

Ja lopuksi se huono uutinen: tätäkään F-sarjalaista ei Ford aio tuoda virallisten maahantuontikanavien kautta Eurooppaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut