Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Puukerrostalojen rakentaminen yleistyy

Uusia taloja Tikkaan, Kuokkalaan ja Äijälään

Viime vuosina suuren suosion saavuttanut kerrostalojen rakentaminen puutilaelementeistä yleistyy nopeaa vauhtia. Puutalossa on lämmin tunnelma ja kotimainen puurakennustekniikka kestää vertailun muihin rakennustapoihin verrattuna.

Jyväskylään on parasta aikaa hankkeilla useita puukerrostaloja: tämän hetken suurin ja tunnetuin moduulirakentaja, muun muassa Puukuokka-talot rakentanut jyväskyläläinen JVR-Rakenne Oy toteuttaa lähivuosina puutilaelementtitalot Tikan rantaan, Kalon-hankkeen Kuokkalan kirkon kupeeseen ja puukerrostalot Äijälänrantaan messualueen kylkeen.

Tikan rannan tuntumaan nousevat kaksi kerrostaloa ovat JVR-Rakenteen ensimmäinen oma gryndikohde. Tähän saakka palkittu yritys on rakentanut puukerrostaloja vain tilaajille. Mesiangervontielle Tikkaan rakennetaan kaksi nelikerroksista massiivipuutaloa, joihin kumpaankin tulee 14 asuntoa.

Yhtiön hr- ja markkinointijohtaja Janne Äijänen kertoo, että gryndaustoiminnan aloittaminen on merkittävä päätös yhtiön strategiassa.

Se merkitsee loikkaa eteenpäin ja liikevaihdon kasvua: vuonna 2019 yrityksen liikevaihto oli reilu viisi miljoonaa euroa, viime vuonna vajaat 10 miljoona ja tänä vuonna mennään jo yli 20 miljoonaan.

Yritys on laajentamassa toimintaansa kotimaassa yhä useampaan kaupunkiin ja vientimahdollisuuksiakin tunnustellaan. Espooseen valmistuu Suomen ja maailman korkein massiivipuinen tilaelementtikerrostalo ja pääkaupunkiseudulla on muitakin hankkeita, myös Tampereelle ja Kuopioon rakennetaan puukerrostaloja.

Hinnaltaan puukerros- talo on jotakuinkin samantasoinen kuin kilpailijansa.

– Maailman korkein puukerrostalo on Norjassa, mutta se on rakennettu eri tekniikalla kuin meidän talot. Puisia kerrostaloja rakennetaan pääasiassa kolmella perustekniikalla: meidän tilaelementtitekniikallamme, ns. tikkutekniikalla eli pienelementeistä ja vähäisessä määrin hirsitaloina, mikä on kallein vaihtoehto.

JVR-Rakenteen käyttämät moduulit perustuvat CLT-tekniikkaan eli samaan periaatteeseen kuin lamellihirsi. Puusta saadaan yhteen puristamalla ja ristiin liimaamalla luja sekä aikaa kestävä materiaali.

Äijänen tunnustaa, että nopeassa tuotannon kasvussa on myös haasteensa.

– CLT-tuotantoa tarvitaan lisää. Yrityksen osittain omistama tehdas Kauhajoella pyörii täysillä, mutta kasvun jatkuessa sen tuotanto ei yksin riitä. Tarvitaan lisää kotimaista tuotantoa ja ehkä myös tuontia ulkomailta, Äijänen arvioi.

Hän kertoo, että puisessa kerrostalossa on useitakin etuja muihin rakennustapoihin verrattuna.

– Hiilijalanjälki lienee se merkittävin ja tutkittu asia. Tilaelelementtitekniikka on myös turvallinen, taloa pystytetään käytännössä vain poudalla, joten kosteusongelmia ei tule. Sateisiksi päiviksi keskeneräisen talon suojaksi nostetaan valmis katto.

Hinnaltaan puukerrostalo on jotakuinkin samantasoinen kuin kilpailijansa.

– Hurja tuotekehitys on kaventanut mahdollista eroa kaikista halvimpiin ja riisutuimpiin rakennustapoihin. Emme ehkä ole halvin, mutta ei kalleinkaan tapa tuottaa laadukkaita asuntoja.

Kuokkalan alueen kolmesta rakennuskohteesta ensimmäisenä lähtevät liikkeelle Tikanrannan kaksi taloa Mesiangervontiellä. Ensin As Oy Jyväskylän Puutikka 1 ja heti perään varaustilanteen mukaan Puutikka 2. Puutikka 1:n ennakkomarkkinointi on jo alkanut: asuntoja myyvät sekä Sp-Koti että rakentaja suoraan.

Molempiin Tikan taloihin valmistuu yhteensä 14 kaksiota ja kolmiota kooltaan 43,5-80,5 neliömetriä.

Janne Äijänen kertoo, että kolmio on hyvin helpolla seinäratkaisulla ja pienin kustannuksin muutettavissa myös 4 h+k -asunnoksi, jos tarvitsee esimerkiksi erillistä työhuonetta.

Tikan Talojen kahdesta ylimmästä kerroksesta avautuu Päijänne-näkymä rannassa olevien rivitalojen yli. Tikan uimaranta ja venelaituri ovat parinsadan metrin päässä. Kuokkalan palveluihin on noin kilometri, kouluihin ei sitäkään. Keljon kauppakeskukseen matkaa on pari kilometriä.

Myyntipäällikkö Tiina Rahikainen Sp-Kodista kertoo, että Puutikan asunnot kiinnostavat ja myynti on alkanut ripeästi.

– Muutama asunto on jo varattu. Kauppoja päästään tekemään, kun Rs-kohteen varausaste tulee täyteen. Nopeimmille varaajille on kuitenkin vielä kaikenkokoisia asuntoja jäljellä.

Rahikaisen mukaan kohteen kaikki asuntokoot kiinnostavat asiakkaita. Tarjolla on kaksioita ja kolmioita, mutta myös neljän huoneen asunto pystytään toteuttamaan muutostöin.

Tikanrannassa kiinnostaa erityisesti luonnonläheisyys. Päijänteen rantamaisema on haluttu ympäristö ja tarjoaa monipuoliset liikuntamahdollisuudet.

– Koulut ja päiväkoti ovat lähietäisyydellä, samoin kattavat päivittäiset kaupan palvelut mm. Keljon kauppakeskus ja Kuokkalan keskustan palvelut.

Sp-Kodilla on myynnissä myös toinen massiivipuinen uudiskohde, jossa rakentamistyöt ovat jo alkaneet.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.