Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sähköinen rakkaus rakoilee – "Vilpillisesti toiminut" Tesla joutuu hyvittämään yli 13 000 euroa monille norjalaisille autoilijoille

Norjalaisten Tesla-innostus alkoi haihtua viime vuonna. Nyt amerikkalaisyhtiö on lisäksi joutumassa maksumieheksi "vilpillisistä ohjelmistopäivityksistä". Anu Kiljunen

Timo Nieminen

Norjasta on puhuttu vuosikausia sähköautoilun mallimaana. Se tarkoittaa selkokielellä ilmaistuna, että suhteutettuna asukaslukuun norjalaiset ovat olleet ylivoimaisesti innokkain täyssähköautoja ostava kansakunta Euroopassa.

Norjalaiset ottivat tietenkin eturintamassa vastaan myös Teslan. Norja oli se valtio, jonka kuukausittaisissa ensirekisteröintitilastoissa alettiin ensimmäisenä nähdä Tesla jopa lähellä kärkisijoja.

Nyt Teslan ja norjalaisten rakkaus rakoilee pahoin. Norjassa ensirekisteröitiin huhtikuussa vain viisi Teslaa. Edelle rynnistivät lähes kaikki myynnissä olevat automerkit, esimerkiksi kiinalaiset Maxus ja Xpeng.

Yksittäisen kuukauden vaisut rekisteröinnit voivat kuitenkin johtua monista sattumanvaraisista syistä, joten se tuskin Teslaa huolestuttaa.

Sitäkin enemmän Tesla voi huolestua oslolaisen tuomioistuimen julkistamasta päätöksestä ryhmäkanteessa, jossa kantajina on 30 Teslan omistajaa.

Teslan käyttäjät syyttivät amerikkalaista autonvalmistajaa akuston ominaisuuksien ja latausaikojen heikentämisestä niin sanotun " over-the-air" eli etäpäivityksen avulla.

Norjalaisten autonkäyttäjien mukaan Model S:n ja Model X:n ominaisuuksia päivitettiin autojen omistajille siitä ilmoittamatta. Kantajien mukaan Teslan käytettävyys ja arvo putosivat merkittävästi päivitysten yhteydessä.

Tesla toimi oikeussalissa kantajana niin kuin amerikkalaisyhtiöllä on riitatapauksisssa usein aiemminkin ollut tapana toimia. Se ei reagoinut millään tavalla eikä lähettänyt edustajaa oikeuskäsittelyyn.

Oikeus määräsi yhtiön hyvittämään jokaiselle Teslan omistajalle 136 000 Norjan kruunua eli 13 383 euroa. Nuo summat eivät Teslaa suuremmin hetkauta, mutta yhtiö on aivan varmasti huolissaan Oslossa tehdystä päätöksestä ennakkotapauksena. Verkkolehti Nettavisenin mukaan Norjassa on noin 10 000 Teslan omistajaa, jotka voivat nyt esittää korvausvaatimuksen Teslalle.

Teslan kannalta synkin uhkakuva on, että kanteita alkaa syntyä muuallakin maailmassa. Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa vastaava ryhmäkanne on jo tulossa oikeuteen.

Tesla on perustellut autojensa etäpäivityksiä turvallisuussyillä. Yhtiön mukaan päivityksillä vältettiin autojen takaisinkutsut ja estettiin vauriot, joita alkuperäinen ohjelmointiteho olisi voinut aiheuttaa akustolle.

Oikeuden päätöksessä asia ilmaistaan toisin: "Tesla on vilpillisesti manipuloinut valmistamiensa tuotteiden ohjelmistotekniikkaa välttääkseen kuluttajansuojalain mukaiset lakisääteiset velvollisuutensa."

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut